Spania îşi regrupează forţele în faţa imigraţiei clandestine

StiriDiaspora Team |
Data publicării:

Spania a anunţat vineri că îşi va regrupa forţele în cadrul unui 'comandament operaţional unic', pentru a gestiona mai bine imigraţia clandestină.

În plus, va aloca 30 de milioane de euro pentru primirea migranţilor care sosesc în zonele de coastă ale ţării, relatează AFP. Spania a devenit în acest an prima poartă de intrare pentru migranţi în Uniunea Europeană, depăşind Italia, care le închide porturile. Mai mult de 23.000 de migranţi au sosit din ianuarie pe mare în Spania, mai mulţi decât tot anul trecut, potrivit celui mai recent bilanţ al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).

Premierul socialist Pedro Sanchez, la putere de două luni, a anunţat la încheierea Consiliului de Miniştri crearea ''unui comandament operaţional unic'' al forţelor de securitate spaniole pentru a face faţă acestui nou val de sosiri. ''Transmiterea rapidă şi în timp util de informaţii'' trebuie să permită o ''colaborare mai bună pentru a împiedica plecarea de ambarcaţiuni din ţara de origine şi pentru a evita sosirea neaşteptată a unor ambarcaţiuni în Spania'', a explicat premierul spaniol. 'Vom lansa, de asemenea, un plan de urgenţă de 30 de milioane de euro, până la sfârşitul anului', a spus el, pentru a consolida sistemul de asistenţă pe plajele spaniole şi pentru a creşte numărul de locuri în centrele de primire a migranţilor.

30 de milioane de euro Spaniei

În acelaşi timp, Comisia Europeană a anunţat acordarea a ''30 de milioane de euro Spaniei ca ajutor de urgenţă, din care 26,5 milioane au fost aprobate la 2 iulie şi încă 3 milioane astăzi'' (vineri), se arată într-o declaraţie comună cu guvernul spaniol, difuzată după o vizită la Madrid a comisarului european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos. Sanchez a anunţat, de asemenea, că Spania va consolida cooperarea şi dialogul cu Marocul, prezentat ca o ţară prietenă 'fundamentală pentru gestionarea şi controlul fluxului migrator''.

Ajutor, încă ipotetic

În comunicatul lor, 'Comisia şi Spania subliniază importanţa unui parteneriat consolidat cu Marocul pe probleme legate de migraţie, inclusiv acordarea de urgenţă a 55 de milioane euro pentru programe de gestionare a frontierelor în Maroc şi în Tunisia'.

Acest ajutor este încă ipotetic, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, recunoscând într-o scrisoare pe care i-a transmis-o premierului spaniol Pedro Sanchez că un număr de state membre nu şi-au vărsat contribuţiile promise la Fondul fiduciar de urgenţă al UE pentru Africa şi că mijloacele acestuia sunt limitate. Spania a solicitat Uniunii Europene 30 de milioane de euro ca ajutor de urgenţă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel