Spania caută să angajeze mii de muncitori sezonieri înainte de Paște: „Avem cele mai mari probleme de recrutare”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Spania caută să angajeze mii de muncitori sezonieri înainte de Paște: „Avem cele mai mari probleme de recrutare”
Spania caută să angajeze mii de muncitori sezonieri înainte de Paște: „Avem cele mai mari probleme de recrutare”

Marile companii hoteliere din Spania caută să angajeze mii de muncitori în fața celei mai bune veri din istoria lor. Meliá va crea între 1.200 și 1.800 de locuri de muncă, iar Iberostar va ajunge la 1.000 de locuri de muncă

Industria hotelieră se confruntă cu un sezon de vârf care se anunță istoric. Datele de sosire arată că în ianuarie sosirea călătorilor a fost aproape de nivelurile pre-pandemice, iar rezervările pentru lunile următoare arată o creștere peste anul trecut și aproape de 2019. „2022 a fost un an extraordinar, iar 2023 îl poate lăsa mediocru”, spune CEO-ul unui lanț de turism.

În acest scenariu, marile lanțuri pregătesc campanii masive de recrutare de personal pentru a face față unei veri fără restricții și în care turismului național și celor din țările apropiate li se vor alătura. Este cazul Meliá (n.r. - un lanț hotelier spaniol), care intenționează să încorporeze 1.200 de muncitori sezonieri în următoarele luni, dintre care 600 vor lucra în hotelurile din Peninsulă și alți 600 în Insulele Baleare. 

Vremea biletelor ieftine de avion a apus. Cât s-au scumpit zborurile: Cel mai mare operator low-cost din Europa a mărit prețurile cu aproape 90%

 

Personalul în bucătărie, greu de găsit

 

3. Spania cau... (spania-cauta-sa-angajeze-mii-de-muncitori-sezonieri-inainte-de-paste-avem-cele-mai-mari-probleme-de-recrutare-3.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com

Reprezentanții Meliá subliniază că principala incertitudine, în afară de unele dificultăți de a ocupa în timp util posturile vacante, precum posturile din bucătărie, este impactul pe care îl pot avea modificările de reglementare pe care le-a suferit personalul temporar. „Încă nu s-a făcut apelul la întoarcerea acestui tip de personal, dar s-ar putea ca mulți dintre ei să refuze reîncorporarea, așa cum s-a întâmplat mai mereu cu o mare parte a lucrătorilor temporari”. În cazul în care s-ar produce această împrejurare, numărul posturilor suplimentare vacante de ocupat în Peninsulă ar putea crește cu încă 600 de persoane.

Iberostar (n.r. - o companie globală de turism și un grup hotelier) se așteaptă, de asemenea, să crească angajările din cauza revenirii rezervărilor și a perspectivelor bune de ocupare. „Conform previziunilor noastre, estimăm că ofertele de muncă din compania noastră ar putea atinge între 900 și 1.000 de locuri de muncă vacante având în vedere cel mai înalt vârf de ocupare, cu Insulele Baleare unde sunt concentrate mai mult de jumătate din oferte, urmate de Insulele Canare și Andaluzia”. Printre cele mai solicitate profiluri se numără cele de bucătari, ajutori de ospătari, menajere, recepționeri și animatori. Reprezentanții Iberostar apreciază politica de muncă a companiei, „cum ar fi flexibilitatea muncii, respectul pentru echilibrul dintre viața profesională și viața privată, programele de sănătate fizică și bunăstare emoțională sau sisteme de plată flexibile adaptate nevoilor oamenilor noștri”.

Ce cheltuieli are un român în Spania: Conaționalii se plâng de traiul greu din această țară

 

Insulele Baleare, destinația cu cele mai multe locuri vacante de muncă

 

2. Spania cau... (spania-cauta-sa-angajeze-mii-de-muncitori-sezonieri-inainte-de-paste-avem-cele-mai-mari-probleme-de-recrutare-2.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com

Grupul Piñero, cu patru macrohoteluri Bahía Príncipe în Tenerife și unul în Mallorca, confirmă că urmează să angajeze personal, deși nu oferă un număr exact. „Prognozele bune de ocupare pentru vară în Insulele Baleare, precum și în Insulele Canare înseamnă că avem posibilitatea de a încorpora noi profesioniști pentru a avea echipele la capacitate maximă. Acest lucru va duce la o creștere generală a tuturor echipelor de servicii: camere, baruri, restaurante sau divertisment”, spun aceștia.

Această cerere puternică de angajare se ciocnește, totuși, de unele dificultăți specifice în găsirea de personal. „Avem cele mai mari probleme de recrutare în zona restaurantului, atât în ​​bucătărie, cât și în sala de mese, din cauza reducerii numărului de elevi în școlile de ospitalitate în ultimii ani”, subliniază aceștia.

Dificultățile de a găsi personal nu se limitează doar la grupuri, ci și la destinații cu o componentă sezonieră puternică, precum Insulele Baleare. Juan Carlos García, directorul de resurse umane al Riu, subliniază că procesul de selecție a personalului din arhipelag a început deja în februarie. „Nu este ușor să găsești muncitori, mai ales în posturi care necesită pregătire și experiență. Dar este adevărat că până în prezent echipele sunt complete, mai ales datorită lucrătorilor permanenți și discontinui, care sunt cei care acoperă cele mai calificate posturi”. Lanțul hotelier intenționează să-și deschidă toate unitățile înainte de Paște și atunci García prevede o nepotrivire puternică între cerere și ofertă. „Problema va veni atunci când se vor deschide alte hoteluri, baruri și alte oferte care au nevoie de profesioniști”.

Spania. Un român a stat ani grei în închisoare, deși era nevinovat. Drama bărbatului care a primit inițial o despăgubire de doar 1.000 de euro

 

-----------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4    

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel