Noi informații despre românca ucisă de partener în Spania în acest weekend. Cade ipoteza inițială

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Spania. Ancheta exclude violența de gen în cazul româncei strangulate la Roquetas (Almería)
Spania. Ancheta exclude violența de gen în cazul româncei strangulate la Roquetas (Almería)

Subdelegatul Guvernului în Almeria, Spania, José María Martín, a precizat că ancheta gărzii civile nu relevă "indicii" că "ar fi existat o relație sentimentală" între românca de 44 de ani ucisă duminică în locuința sa din comuna Roquetas de Mar și presupusul autor al crimei, un tânăr de 30 de ani.

Martín a asigurat că autopsia efectuată la Institutul de Medicină Legală (IML) a confirmat "strangularea" ca fiind cauza morții violente a femeii de naționalitate română. Acesta a precizat, de asemenea, că informațiile de care dispune Poliția Judiciară "nu oferă date" care să indice faptul că deținuta era inclusă în sistemul VioGén de monitorizare a femeilor victime ale violenței de gen.

 

Poliția spune că uciderea româncei nu se încadrează la violența de gen

 

Subdelegatul a precizat că decesul femeii, de naționalitate română, nu ar fi un caz de violență de gen, în conformitate cu ceea ce stabilește legea, ci că am avea de-a face cu un "omor intenționat", și a precizat că ancheta este în așteptarea "rezultatelor raportului toxicologic".

Martín a condamnat crima pentru care se așteaptă ca deținutul să fie adus în fața judecătorului în "următoarele ore" și a insistat asupra faptului că nu există date care să indice o "relație afectivă anterioară" între victimă și presupusul asasin, de origine senegaleză, și nici "date care să indice că autorul ar fi fost monitorizat în sistemul VioGén".

 

Sursele au precizat că agresorul are un cazier judiciar, deși nu au precizat de ce

 

Subdelegatul a precizat că, deși această moarte violentă nu se încadrează în ipotezele legii 1/2004, este de presupus că va fi contabilizată de Ministerul Egalității în oficialii feminicidelor în afara sferei partenerului sau fostului partener pentru primul trimestru al anului 2023.

Serviciul 112 a fost alertat de un apel al fiului femeii decedate, cu care împărțea locuința, care a relatat că a auzit "țipete". La fața locului au fost chemați ofițerii de la 061 și Garda Civilă, iar acesta a recunoscut că a strangulat-o pe femeie "după ce a întreținut relații sexuale" cu ea.

La rândul său, primarul din Roquetas de Mar, Gabriel Amat, în numele corporației municipale, și-a arătat "repulsia și condamnarea categorică" pentru această crimă "într-un nou act de violență masculină".

Într-un comunicat, Amat a transmis un mesaj de condoleanțe și de susținere familiei și prietenilor victimei și a insistat asupra "importanței de a continua să lucreze împreună cu toate instituțiile pentru a pune capăt".

"Nu mai putem tolera alte decese cauzate de violența împotriva femeilor, trebuie să punem capăt acestei probleme care ne afectează pe toți și pe care trebuie să o combatem prin educație și conștientizare socială", a conchis ea.

 

Arestarea tânărului a avut loc duminică

 

Arestarea tânărului în vârstă de 30 de ani a avut loc la primele ore ale dimineții, duminică, la domiciliul victimei, aflat pe strada Las Palmeras, în cartierul 200 Viviendas, din Roquetas de Mar. Potrivit primelor informații, acesta a recunoscut că a strangulat-o "după ce a întreținut relații sexuale" cu ea.

Trebuie amintit că coordonatoarea provincială a Institutului Andaluz al Femeilor (IAM) din Almeria, María del Mar Esparza, printr-un mesaj pe profilul său de Twitter, a semnalat că bărbatul avea o înregistrare anterioară în Sistemul Integral de Monitorizare a Cazurilor de Violență de Gen (VioGén) în legătură cu o altă femeie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel