Spania. Guvernul îşi cere iertare copiilor

Andreea Cosma |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Unul dintre vicepreşedinţii guvernului de stânga al Spaniei le-a cerut joi "iertare" copiilor, care au trebuit să stea închişi în case de la mijlocul lui martie din raţiuni de izolare în faţa pandemiei de coronavirus şi care vor putea ieşi din nou începând de duminică, informează AFP.

"Această izolare nu a fost deloc uşoară pentru voi. Aţi fost nevoiţi să nu mai mergeţi la şcoală, să nu vă mai vedeţi cu mulţi dintre prietenii şi membrii familiilor voastre, să vă jucaţi acasă şi nu aţi mai putut ieşi afară pentru a vă juca", a declarat Pablo Iglesias în timpul unei conferinţe de presă.

"Pentru toate acestea, vă cerem iertare şi dorim să vă mulţumim pentru tot ce aţi făcut", a adăugat vicepreşedintele guvernului, însărcinat cu probleme sociale şi care este de asemenea liderul partidului Podemos, stânga radicală.

Iglesias şi-a cerut de asemenea scuze pentru bâlbele guvernului în a anunţa atenuarea măsurilor de izolare pentru copii. "Vă cer iertare pentru că, este adevărat, în ultimele zile în cadrul guvernului nu am fost destul de clari când am explicat cum veţi putea ieşi" din case, a spus el.

 

Cum vor ieşi copiii din casă

 

În faţa avalanşei de critici, guvernul a trebuit să revină marţi seara şi să anunţe că îi autorizează pe copii să se plimbe, doar la câteva ore după ce a anunţat că ei vor putea ieşi afară însă doar pentru a însoţi un adult în rarele ieşiri permise, cum sunt mersul la supermarket sau farmacie.

Spania, a treia cea mai lovită ţară din lume de pandemia de coronavirus, după SUA şi Italia, cu peste 22.000 de morţi, a impus din 14 martie o carantină strictă ce a fost prelungită până pe 9 mai inclusiv.

În prezent, doar adulţii pot să iasă din casă pentru a se duce la muncă în cazul în care telemunca nu este posibilă, pentru a cumpăra de mâncare sau medicamente, precum şi pentru a-şi îngriji sau plimba câinele.

Iglesias a detaliat condiţiile de ieşire pentru copiii mai mici de 14 ani începând de duminică. Ei vor avea dreptul "să iasă pentru a se plimba sau a se juca afară o dată pe zi timp de o oră şi pe o rază de 1 kilometru de domiciliul lor, între orele 9 dimineaţa şi 9 seara", a explicat el.

Un adult va putea ieşi din casă împreună cu maxim 3 copii, a mai precizat el.

Apelurile unor regiuni sau lucrători din domeniul sănătăţii de a-i lăsa pe copii să iasă, la fel ca în alte ţări europene, au devenit tot mai presante în ultimele săptămâni în Spania, din cauza riscurilor pentru sănătatea lor cauzate de această izolare totală. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel