În cadrul proiectului „Limba noastră, povestea noastră”, derulat de site-ul ȘtiriDiaspora, continuă campania de promovare a inițiativelor educaționale și culturale dedicate păstrării și transmiterii limbii și culturii românești în diaspora. Pe lângă materiale și reportaje despre școli, cursuri și evenimente românești organizate în comunitățile din străinătate, campania include și un sondaj menit să contureze percepția românilor privind implicarea comunității în susținerea educației și culturii românești.
Una dintre întrebările centrale ale sondajului vizează rolul Bisericii în acest proces. La întrebarea „Considerați că biserica românească sprijină păstrarea culturii și limbii române în diaspora?”, au răspuns, până în prezent, 1565 de cititori ai platformei.
Rezultatele indică o percepție majoritar critică la adresa implicării bisericii în acest sens. Potrivit datelor centralizate, 951 de respondenți, adică 60,8% din total, au ales răspunsul „Nu”, considerând că biserica nu susține suficient păstrarea limbii și culturii românești în comunitățile din afara țării. Pe de altă parte, 614 persoane, echivalentul a 39,2%, au optat pentru varianta „Da”, semnalând că percep biserica drept un factor activ în conservarea identității culturale românești.
Rezultatele par să reflecte o realitate complexă și uneori contradictorie în diaspora românească. Pe de o parte, există numeroase parohii și preoți care organizează cursuri de limba română, ateliere culturale, activități pentru copii și tineri sau chiar sprijină înființarea de școli românești. Pe de altă parte, mulți români reclamă că, în anumite cazuri, implicarea bisericii se rezumă strict la slujbele religioase, fără o preocupare constantă pentru componenta culturală și educațională.
Despre "Limba noastră, povestea noastră"
Prin intermediul proiectului "Limba noastră, povestea noastră" încercăm să creștem gradul de informare în comunitățile de români din străinătate cu privire la oportunitățile existente de învățare a limbii române de tip „Limbă, Cultură și Civilizație Românească” - LCCR, școli de duminică, cursuri în școli publice, etc. Totodată, vom promova elitele educaționale din diaspora, cu accent pe profesorii și voluntarii implicați în predarea limbii și culturii românești.
În cadrul seriei de emisiuni „Generația globală” veți cunoaște români de succes din diaspora care au reușit în diverse domenii și care pot oferi modele de inspirație pentru tineri. Totodată, vom explora experiențele tinerilor români din diverse țări, provocările cu care se confruntă în sistemele educaționale străine și cum pot valorifica educația pentru un viitor de succes. Nu în ultimul rând, vom afla povești ale tinerilor români care au obținut burse la universități de prestigiu din străinătate și care împărtășesc strategiile lor pentru excelență în educație.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News