Secretarul Trezoreriei SUA: „Vedem presiuni asupra preţurilor materiilor prime din cauza crizei ruso-ucrainene”

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Criza ruso-ucraineană majorează preţurile materiilor prime şi va reduce probabil perspectivele de creştere a economiei mondiale în următorul an, a avertizat vineri Janet Yellen, secretarul Trezoreriei SUA, transmite Reuters.

Ucraina şi Rusia sunt responsabile pentru mai mult de 30% din comerţul mondial cu grâu, 32% în cazul orzului, 20% în cazul porumbului şi peste 50% la uleiul de floarea soarelui şi seminţe oleaginoase.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, în 24 februarie, preţurile la cereale au crescut semnificativ.

"Vedem presiuni asupra preţurilor materiilor prime din cauza crizei ruso-ucrainene, în special pe segmentul de petrol şi gaze, dar şi alte materii prime. Sunt îngrijorată de efectele negative cu care se confruntă ţările, în special cele puternic dependente de grâu. Preţul grâului este în creştere şi cred că aceste evoluţii reduc probabil perspectivele de creştere a economiei mondiale în 2023", a declarat Yellen într-un interviu acordat CNBC.

 

Preţul benzinei ar putea creşte şi mai mult



Oficialul a avertizat că preţul benzinei ar putea creşte şi mai mult, iar SUA lucrează cu aliaţii săi pentru a atenua impactul asupra consumatorilor.

De asemenea, Yellen a apreciat că pandemia de COVID-19 şi criza ruso-ucraineană au scos în evidenţă necesitatea asigurării unor lanţuri de aprovizionare reziliente pentru companii.

"Poate afacerile americane se concentrează pe eficienţă şi organizarea lanţurilor de aprovizionare astfel încât costurile să fie reduse, dar nu sunt reziliente. Şi rezilienţa lanţurilor de aprovizionare este prioritară pentru administraţia SUA, astfel încât vom analiza unele relocări", a declarat secretarul Trezoreriei SUA.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel