Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării: „Americanii, când se gândesc la România, se gândesc la oameni deştepţi“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Burduja
Burduja

Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a vorbit, la „Serviciul de noapte“ de la Radio România Actualități, despre tehnologiile viitorului, oportunităţile oferite de digitalizare, dar şi despre modul în care acestea pot sprijini dezvoltarea României, aducând bunăstarea pentru toţi românii. După o vizită recentă în SUA, ministrul de resort spune că  „americanii când se gândesc la România, se gândesc la oameni deştepţi“.

Progresele înregistrate de români în tot ce ține de tehnologiile viitorului sun remarcabile, mai ales peste hotare. 

Sebastian Burduja (PNL), ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării e efectuat, recent, o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii de unde s-a întors cu feed-back extrem de pozitiv. „În primul rând pentru că românii ne-au dat un renume foarte bun în Statele Unite ale Americii. Sunt extrem de buni în ceea ce fac“, a afirmat Sebastian Burduja.

„În Statele Unite ale Americii am avut o serie de întâlniri cu investitori strategici, mari companii din domeniul IT&C, mari companii de accelerare de start-up-uri, companii americane care investesc în start-up-uri din întreaga lume, şi semnele sunt foarte pozitive pentru România. În primul rând pentru că românii ne-au dat un renume foarte bun în Statele Unite ale Americii. Sunt extrem de buni în ceea ce fac (...)“, a povestit Burduja.

Sebastian Burduja: „Americanii când se gândesc la România, se gândesc la oameni deştepţi“

 

Ministrul de resort a dat și câteva exemple de români care fac cinste țării și sunt extrem de apreciați în SUA și nu numai.

„Sergiu Paşca este deţinătorul laboratorului Paşca la Stanford University, un om care a terminat medicina în România, a fost recrutat de Stanford din România, i s-a dat acest laborator. Are 30-40 de cercetători în subordine. L-am vizitat în laboratorul lui. A apărut în toată presa mondială, a publicat în "Nature", a publicat pe prima pagină a "New York Times" şi recent au reuşit un lucru absolut incredibil, practic au reuşit să pună anumite celule de neuroni umani în şoareci, promisiunea fiind că pot rezolva anumite boli cum ar fi autismul. Sergiu Paşca e cel mai mare expert mondial în autism. Şi este român şi este preţuit la Stanford cum nu vă puteţi imagina şi în America.

Raluca Ada Popa, o altă româncă de la Berkley, şcoala rivală Stanford-ului, tot din California, care a inventat practic un mod de criptografie nou astfel încât datele sensibile să poată fi ţinute în cloud într-un mod mult mai sigur decât în servere locale, şi este cofondatoare la o mare companie. "Databricks", alături de un alt mare român, Ion Stoica, profesor la Berkley, a fondat acum o altă companie numită "Opaque", care schimbă America.

Este fabulos. Oamenii ăştia trebuie promovaţi şi ei, vă spuneam, ne dau nouă un nume bun. Americanii când se gândesc la România se gândesc la oameni deştepţi, oameni cu spirit antreprenorial, oameni care au fondat unicorni“, a declarat Sebastian Burduja.

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării: Cel mai mare expert mondial în autism este român

 

El spune că acești români „care au fondat unicorni“ vor să dea ceva înapoi României și să investească în proiecte de viitor.

„Deci, în "Silicon Valley" efectiv e foarte mult potenţial datorită acestor români. Am avut o întâlnire cu mulţi dintre ei şi vestea cea mai bună este că ei vor să dea ceva înapoi ţării, fără să pretindă nimic de la ea, pentru că spun: de acolo suntem, acolo ne-am format. Ce putem face noi pentru România? Şi vor să valideze practic start-up-uri din România, să le filtreze şi să le aducă în faţa investitorilor americani pe care ei deja i-au convins în afacerile lor să investească. Şi practic este mult mai uşor. În momentul în care tu deja ai investit în afacerea unui român genial de acolo, să consideri o afacere din România care îţi este prezentată de acea persoană în care tu deja ţi-ai pus încredere“, a afirmat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, la RRA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel