Scandal de proporții în Belgia. Falși dentiști români au drept de practică: „În România se poate obține diploma contra cost“

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Aproape jumătate dintre medicii dentiști care au început să lucreze în Belgia anul trecut erau străini, mai mult de o treime dintre aceștia obținându-și calificările în altă țară europeană, iar diplomele românești reprezintă un sfert din calificările străine. Numai că, atunci când au ajuns în fața comisie de recunoaștere, medicii belgieni au fost șocați de candidații din România.

În ultimii cinci ani, în Belgia au avut loc mai multe infracțiuni în care au fost implicați stomatologi străini, după cum au dezvăluit colegii noștri de la ziarul "Standaard". Potrivit Asociației profesionale flamande a medicilor stomatologi, problema provine în special de la școlile publice din România, „unde diploma este pur și simplu obținută contra cost“, spun aceștia, citați de Euractiv.

Ministrul belgian al Sănătății, Frank Vandenbroucke, a contactat autoritățile române pentru a afla cum verifică această țară autenticitatea diplomelor de stomatolog, în urma unor informații despre persoane cu diplome românești care doresc să profeseze în Belgia, dar care au cunoștințe limitate de stomatologie.

Aproape jumătate dintre noii dentiști care încep să lucreze în Belgia o fac cu o diplomă străină, în principal din România. Potrivit Asociației profesionale flamande a medicilor dentiști, în multe cazuri, dentiștii cu diplomă românească nu au practic niciun fel de cunoștințe de stomatologie.

Falși dentiști români au drept de practică în Belgia: „nu pot răspunde la cele mai simple întrebări“

 

"Când [candidații cu diplome românești] se prezintă în fața comisiei de recunoaștere, nu pot răspunde la cele mai simple întrebări", a declarat Frank Herrebout, președintele Asociației Flamande a Dentiștilor, potrivit Belga. Cu toate acestea, comisia de recunoaștere nu le poate refuza cererea, deoarece România face parte din Uniunea Europeană. Prin urmare, diplomele sunt recunoscute automat.

Înainte de a putea lucra în Belgia, toți candidații trebuie să treacă printr-o comisie de recunoaștere, din care fac parte membri ai Asociației stomatologilor flamanzi, organizație care a tras un semnal de alarmă în legătură cu această situație.

Asociația s-a arătat îngrijorată de candidații cu diplome românești, care par să aibă foarte puține cunoștințe în domeniul stomatologic, și a acuzat școlile de stat românești că vând diplome, în special unor cetățeni non-europeni, printre care mulți tunisieni.

Franck Herrebout subliniază și numărul mare de persoane din Africa de Nord cu diplome românești. "Cunoaștem școli publice din România unde se poate obține diploma contra cost", a spus el. Deputatul federal Frieda Gijbels (N-VA), ea însăși parodontolog, denunță de mai mult timp această situație. Potrivit lui Gijbels și Herrebout, această practică deschide ușa fraudei.

Ministrul sănătății din Blegia a contactat România pentru verificarea diplomelor

 

Cercetările efectuate de RIZIV (Institutul Național de Asigurări de Sănătate și Invaliditate) au arătat că cel puțin 27 de cazuri de "fraudă intenționată" au fost detectate în ultimii cinci ani. În raportul său, RIZIV afirmă că "nu toate indiciile de fraudă sunt investigate".

Ministrul flamand al sănătății, Hilde Crevits (CD&V), a vorbit despre un "semnal îngrijorător" și intenționează să consulte Comisia de recunoaștere.

Având în vedere acest lucru, ministrul belgian pentru Afaceri Sociale și Sănătate Publică, Frank Vandenbroucke, a contactat autoritățile române pentru a afla cum verifică acestea autenticitatea diplomelor dentiștilor.

"Am fost în contact cu colegii noștri români, discuțiile au fost constructive și sunt în curs de elaborare soluții pentru a garanta calitatea și autenticitatea diplomelor medicilor dentiști", a declarat Vandenbroucke într-un comunicat de presă publicat joi (24 august).

El a adăugat că Belgia consideră cooperarea medicală cu România ca fiind "foarte importantă", întrucât "mulți medici și profesioniști români din domeniul sănătății lucrează în Belgia".

"În acest fel, noi [...] ne arătăm solidaritatea unii cu alții și ajutăm profesioniștii din domeniul sănătății din întreaga Europă să depășească deficitul de personal medical cu care ne confruntăm. Ceea ce este important este că calitatea îngrijirii oferite pacienților este întotdeauna pe primul loc", a adăugat el.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel