Sâmbăta Morților. Obiceiuri şi credinţe populare de Moșii de Vară

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Sâmbăta Morților. Obiceiuri şi credinţe populare de Moșii de Vară. Sursa foto: freepik.com
Sâmbăta Morților. Obiceiuri şi credinţe populare de Moșii de Vară. Sursa foto: freepik.com

În fiecare an, în luna iunie, în ajunul Rusaliilor, creștinii prăznuies Moșii de vară, denumită și Sâmbăta Morților.

Sărbătoarea mai este denumită și Moșii cireșelor. Potrivit credinţei populare, sufletele morţilor (moşilor) părăsesc mormintele în Joia Mare (cea de dinaintea Paştilor), rătăcesc printre cei vii şi se întorc la locul lor în Ajunul Rusaliilor.

În Sâmbăta Morților (Moșii de vară)  se face pomenirea celor care nu mai sunt printre noi. 

Anul acesta Rusaliile pică pe 4 iunie, la 10 zile de la Înălțare iar Sâmbăta Morților se prăznuiește pe 3 iunie 2023.

Biserica Ortodoxă are trei sâmbete destinate pomenirii celor adormiți într-u Domnul sau, cum se mai spune în popor, „ale moșilor“: Moșii de vară, Moșii de toamnă și Moșii de iarnă.

În aceste zile, în bisericile ortodoxe din toată țara se oficiază slujbe speciale de pomenire a celor decedați.

 

50 de zile de la Înviere, porţile Cerului au fost deschise

 

Tradiţia spune că începând cu Joia Mare din Săptămâna Patimilor şi până la Rusalii, cerul, raiul şi iadul sunt deschise. În acest interval de 50 de zile, sufletele morţilor au călătorit libere prin locurile unde au trăit, iar acum acestea sunt triste, pentru că trebuie să se reîntoarcă în lumea de dincolo, părăsindu-i pe cei dragi.

Pentru ca sufletele celor adormiţi să se întoarcă în mormintele din care au plecat şi să fie împăcate cu această situaţie, rudele trebuie să le împartă pomeni.

Se spune că este bine ca mâncarea dată de pomană să fie caldă, deoarece mirosul bucatelor calde îi satură pe cei trecuţi la viaţa veşnică.  

În acelaşi timp, pomana care se dă pentru sufletele rudelor adormite este pusă  în vase de lut noi, cumpărate numai pentru această ocazie.

Se dau de pomană căni, iar toarta acestora se împodobeşte cu flori şi cireşe. De asemenea, cănile dăruite de pomană trebuie umplute cu vin, cu suc sau cu apă îndulcită cu miere, scrie alba24.ro.

 

Ritualul de comemorare, continuă în cimitire

 

Ritualul început în biserici continuă în cimitire, unde mormintele sunt curăţate şi împodobite cu flori de tei şi cu frunze de nuc. Aici, credincioşii aprind lumânări, care vor arde pe parcursul ritualului de pomenire, dau de pomană vase de lut, de porţelan sau de lemn, căni împodobite la toartă cu flori de tei şi umplute cu lapte, cu vin sau cu cireşe.

De la biserică, ritualurile de pomenire se continuă în cimitire, unde credincioşii împart ofrande pentru sufletele celor răposaţi. În multe zone, la porţile cimitirelor se întind mese pe care se pun colaci, colivă şi sticle de vin, împodobite cu multe flori.

Astfel de ofrande se mai duc în cimitire şi în ziua următoare, în Duminica Rusaliilor, numită şi Duminica Pogorârii Duhului Sfât sau a Cincizecimii. În anumite zone geografice din ţară, tradiţiile comemorării sunt foarte variate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel