Rusia susține că folosește arme cu laser în Ucraina: "Am ars o dronă aflată la 5 km distanță în cinci secunde"

Liviu Ludovic |
Data publicării:
Rusia susține că folosește arme cu laser în Ucraina: "Am ars o dronă aflată la 5 km distanță în cinci secunde"
Rusia susține că folosește arme cu laser în Ucraina: "Am ars o dronă aflată la 5 km distanță în cinci secunde"

Rusia a declarat că folosește noi arme cu laser pentru a lovi dronele ucrainene, dar președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că nu este convins, vorbind de un eșec. 

Iury Borisov, viceprim-ministru însărcinat cu dezvoltarea militară, a declarat într-o conferință de presă în această săptămână că o armă cu laser numită Peresvet, numită după un călugăr războinic ortodox medieval ucis în luptă, va fi folosită pe scară largă și că poate afecta sateliții până la 1.500 km deasupra pământului.

De asemenea, el a spus că există sisteme mai puternice care pot arde drone și alte echipamente, adăugând că, în cadrul unui test efectuat marți, arma a ars o dronă aflată la 5 km distanță în cinci secunde.

Întrebat dacă astfel de arme au fost folosite în Ucraina, Borisov a spus: "Da. Primele prototipuri sunt deja folosite acolo". El a spus că arma se numește Zadira.

Dar președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că nu este convins: "Cu cât devine mai clar că nu au nicio șansă în război, cu atât mai multă propagandă se face despre o armă uimitoare, care ar fi atât de puternică încât ar asigura un punct de cotitură. Și astfel vedem că, în a treia lună a unui război pe scară largă, Rusia încearcă să găsească "arma minune"... toate acestea arată clar eșecul complet al misiunii".

Cel puțin 10 ucraineni au fost uciși de ruși, ieri, în regiunea Donețk, dintre care doi copii

 

Cel puțin 10 civili ucraineni, inclusiv doi copii, au fost uciși miercuri de forțele rusești în regiunea estică Donețk. Anunțul a fost făcut de guvernatorul regional Pavlo Kirilenko într-un mesaj online, citat de Sky News. Kirilenko nu a oferit alte detalii, dar a spus că alte șapte persoane au fost rănite.

Numărul victimelor bombardamentului asupra unui bloc de apartamente din Bakhmut, regiunea Donețk, a crescut.

Conform presei locale ucrainene, salvatorii au recuperat trupurile unei femei de 35 de ani și ale unui copil de doi ani din dărâmături.

Ofițerii de aplicare a legii desfășoară o anchetă preliminară în cadrul procedurilor penale pentru încălcarea legilor și obiceiurilor de război. Acest lucru a fost raportat în biroul procurorului din regiunea Donețk.

Potrivit anchetei, numărul total de morți este în prezent de 10 persoane, alte patru au fost rănite. S-a raportat inițial că doi bărbați, în vârstă de 43 și 44 de ani, și o femeie de 75 de ani au murit. Alte patru persoane, inclusiv trei copii cu vârste de 9, 12 și 17 ani, au suferit răni de diferite grade de gravitate.

Reamintim că, la 17 mai, trupele rusești au dat un atac aerian asupra Bakhmut . Unul dintre proiectile a lovit o casă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel