Rusia a transmis oficial decizia de retragere din Consiliul Europei

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Administraţia de la Moscova a transmis marţi seară Consiliului Europei (CoE) decizia formală privind retragerea din organizaţie, anunţă Ministerul rus de Externe, citat de agenţia Interfax şi de cotidianul Le Monde.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a trimis o scrisoare formală prin care anunţă decizia "voluntară şi echilibrată" de retragere din Consiliul Europei. Moscova acuză că NATO şi Uniunea Europeană au transformat Consiliul Europei în "instrument de extindere a influenţei politico-militare".

Rusia anunţase, pe 10 martie, intenţia de a se retrage din Consiliul Europei (CoE), în condiţiile în care este suspendată din anumite structuri, Ministerul de Externe de la Moscova denunţând transformarea organizaţiei într-un forum dirijat de Alianţa Nord-Atlantică şi de Uniunea Europeană. "Ţările NATO şi UE, cu abordări inamicale faţă de Rusia, abuzând de majorităţile absolute în Comitetul de Miniştri, continuă să meargă în direcţia distrugerii Consiliului Europei şi a spaţiului comun juridic şi umanitar din Europa", a acuzat Ministerul rus de Externe.

Rusia a transmis oficial decizia de retragere din Consiliul Europei

 

Consiliul Europei a decis, pe 25 februarie, la o zi după lansarea invaziei militare ruse în Ucraina, suspendarea drepturilor Rusiei de reprezentare în structuri ale organizaţiei. "În conformitate cu Statutul Consiliului Europei, Comitetul de Miniştri a decis astăzi suspendarea Federaţiei Ruse din drepturile de reprezentare în Comitetul de Miniştri şi în Adunarea Parlamentară, cu efect imediat, ca urmare a atacului armat comis de Federaţia Rusă asupra Ucrainei. Decizia adoptată astăzi înseamnă că Rusia rămâne membră a Consiliului Europei şi parte în convenţiile relevante ale Consiliului Europei, inclusiv în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului", anunţa organizaţia, potrivit Mediafax.

"Ţările NATO şi UE, cu abordări inamicale faţă de Rusia, abuzând de majorităţile absolute în Comitetul de Miniştri, continuă să meargă în direcţia distrugerii Consiliului Europei şi a spaţiului comun juridic şi umanitar din Europa", anunţa, joia trecută, Ministerul rus de Externe, citat de agenţia Tass.

"Rusia nu va lua parte la transformarea de către NATO şi de către ţările obediente din UE care urmează direcţia NATO a celei mai vechi organizaţii europene într-un alt forum de elogiere a superiorităţii şi grandorii Occidentului. Îi lăsăm să se distreze interacţionând unii cu alţii, fără Rusia", a subliniat Ministerul de Externe de la Moscova.

"Evoluţia lucrurilor devine ireversibilă. Rusia nu intenţionează să tolereze aceste acţiuni subversive lansate în mod colectiv de Occident în sensul stabilirii unei aşa-numite «ordini bazate pe reguli» în sensul înlocuirii actualei legislaţii internaţionale, încălcată de Statele Unite şi de sateliţii SUA", sublinia Ministerul rus de Externe.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel