Rusia a anunţat că se retrage din Consiliul Europei

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

Rusia a anunţat, joi, intenţia de a se retrage din Consiliul Europei (CoE), în condiţiile în care este suspendată din anumite structuri, Ministerul de Externe de la Moscova denunţând transformarea organizaţiei într-un forum dirijat de Alianţa Nord-Atlantică şi de Uniunea Europeană.

"Ţările NATO şi UE, cu abordări inamicale faţă de Rusia, abuzând de majorităţile absolute în Comitetul de Miniştri, continuă să meargă în direcţia distrugerii Consiliului Europei şi a spaţiului comun juridic şi umanitar din Europa", anunţă Ministerul rus de Externe, citat de agenţia Tass.

"Rusia nu va lua parte la transformarea de către NATO şi de către ţările obediente din UE care urmează direcţia NATO a celei mai vechi organizaţii europene într-un alt forum de elogiere a superiorităţii şi grandorii Occidentului. Îi lăsăm să se distreze interacţionând unii cu alţii, fără Rusia", a subliniat Ministerul de Externe de la Moscova.

"Evoluţia lucrurilor devine ireversibilă. Rusia nu intenţionează să tolereze aceste acţiuni subversive lansate în mod colectiv de Occident în sensul stabilirii unei aşa-numite «ordini bazate pe reguli» în sensul înlocuirii actualei legislaţii internaţionale, încălcată de Statele Unite şi de sateliţii SUA", subliniază Ministerul rus de Externe.

Consiliul Europei a decis, pe 25 februarie, la o zi după lansarea invaziei militare ruse în Ucraina, suspendarea drepturilor Rusiei de reprezentare în structuri ale organizaţiei. "În conformitate cu Statutul Consiliului Europei, Comitetul de Miniştri a decis astăzi suspendarea Federaţiei Ruse din drepturile de reprezentare în Comitetul de Miniştri şi în Adunarea Parlamentară, cu efect imediat, ca urmare a atacului armat comis de Federaţia Rusă asupra Ucrainei. Decizia adoptată astăzi înseamnă că Rusia rămâne membră a Consiliului Europei şi parte în convenţiile relevante ale Consiliului Europei, inclusiv în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului", a anunţat organizaţia.

"Judecătorul ales la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) din partea Federaţiei Ruse rămâne, de asemenea, membru al instanţei, iar sesizările împotriva Federaţiei Ruse vor continua să fie examinate şi vor fi decizii ale instanţei. Suspendarea nu este o măsură finală, ci temporară, lăsând deschise canale de comunicare", preciza Consiliul Europei (CoE), potrivit Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel