Românii înșelați de Bankia, despăgubiți în instanță

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:
Banca spaniolă, obligată să plătească 1,8 miliarde de euro clienţilor înşelaţi. Solicitările se pot depune până în 17 mai.

Corina, păgubită Bankia. Sursa foto: stirile TVR

 

O familie de români s-a trezit cu economiile reduse la jumătate pentru că banca i-a înşelat să cumpere acţiuni. După patru ani în care pierduseră orice speranţă, şi-au recuperat banii după o sentinţă a Curţii Supreme spaniole. Sute de mii de persoane au ajuns în aceeaşi situaţie în Spania, potrivit stiriletvr.ro

 

Timp de 10 ani, Corina a muncit în Spania cu gândul la ziua în care urma să se întoarcă acasă. Toate câştigurile le-a strâns într-un cont la banca spaniolă Bankia. Când a vrut să-şi retragă banii în luna mai 2011 a avut o mare surpriză:

 

”Jumătate din ce am depus era pierdut. Mi-a fost foarte greu. Ne-am întors în ţară. De trei ani şi jumătate am făcut demersuri”, a povestit Corina, păgubită cu acţiuni la Bankia. Economiile sale fuseseră transformate în acţiuni.

 

”Mi-au spus că sunt foarte sigure, că sunt foarte rentabile, că le pot schimba şi să recuperez banii când doresc”, a mai apus Corina.

 

În jur de 700.000 de clienţi au fost înşelaţi de bănci, în perioada 2009 - 2011, fiind îndemnaţi să-şi transforme economiile în "acţiuni preferenţiale", un produs bancar complex şi greu de vândut.

 

”Acţiunile preferenţiale sunt acţiuni. Realmente sunt capital bancar, dar se comercializau ca depozite foarte rentabile. Mai mult, unora li se spunea că li se vând pentru că este un client preferenţial”, a declarat Jose Carlos Diez, profesor şi analist.

 

Înşelăciunea a fost descoperită după ce Bankia a intrat în faliment, în mai 2012. Clienţii au dat în judecată banca şi, la începutul acestui an, Curtea Supremă a Spaniei a impus prin sentinţa returnarea banilor.

 

Bankia este pregătită să despăgubească 200.000 de clienţi înşelaţi cu acţiuni preferenţiale şi a pregătit pentru asta un fond de 1,8 miliarde de euro. Solicitările se pot depune până în 17 mai, iar banii pot fi recuperaţi în 15 zile, a transmis corespondentul TVR la Madrid, Felix Damian.

 

SURSA: STIRILE TVR

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel