Românii care au scârbit Germania: 92 de conaționali, prinși la furat în zonele devastate de inundații. Pagube de aproape 2 miliarde de euro

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

"Mai mult decât rușinos" - 632 de jafuri și furturi în zona devastată de inundațiile din vara anului 2021. Aproape 100 de români prinși că "au curățat" casele sinistraților după dezastrele din iulie 2021.

Potrivit unui document exclusiv al Ministerului de Interne din Renania de Nord-Westfalia, 275 de suspecți au fost identificați până în prezent. 92 dintre acești sunt cetățeni români.

Problema a provocat discuții ample în ședința de guvern a guvernului landului din 14 februarie. În august 2022, opoziția AfD prezentase un lung catalog de întrebări cu privire la jafurile, furturile și alte infracțiuni din timpul dezastrului provocat de inundațiile de la mijlocul lunii iulie 2021. Șase luni bune mai târziu, parlamentul a primit răspunsul de 65 de pagini din partea ministrului Justiției, Benjamin Limbach.

Românii care au scârbit Germania

 

S-au înregistrat 1057 infracțiuni legate de valul de inundații din 14-15 iulie. Doar aproximativ jumătate dintre acestea au fost rezolvate până în prezent. În cazul celor 632 de infracțiuni împotriva proprietății, acuzații "au profitat de situația de urgență a populației", se arată în raport. Spectrul variază de la furturi simple la infracțiuni grave în hoteluri, instituții financiare sau pe șantierele de construcții.

Germania. Peste 50 de români în „clanul dezastrului“: Aproape 200 de furturi din imobile afectate de inundații

Mașinile și bijuteriile au fost furate în serie. Raportul înregistrează delapidări, jafuri, jafuri de vitrine și zeci de spargeri de locuințe. Dintre cei 275 de suspecți identificați, 196 nu aveau pașaport german. În top, raportul enumeră 92 de cetățeni români, doi suspecți sunt membri ai clanurilor kurdo-libaneze.

92 de români, prinși la furat în zonele devastate de inundațiile din Germania

 

Aproximativ 350 de suspecți au fost identificați pentru restul de 425 de infracțiuni. Două treimi dintre aceștia erau germani. Aceste cazuri au implicat incendii, vătămări corporale, fraude cu subvenții și beneficii sociale, precum și deturnare de fonduri și infracțiuni de mediu. Până în prezent, au fost pronunțate 48 de condamnări, iar alți 56 de infractori au primit ordine de sancționare. Alte 800 de cazuri au fost abandonate. Locurile de comitere a infracțiunilor s-au întins de la Köln, Düsseldorf, Aachen, Euskirchen, districtul Rin-Erft, districtele Rin-Sieg și Oberberg până la zona Ruhr, Rinul Inferior, Westfalia și Hochsauerland.

Germania. Anchete după inundaţiile care au lovit ţara: Suspiciune de omucidere şi leziuni fizice din cauza sistemului de avertizare

Guvernul landului a estimat numărul victimelor infracțiunilor la 670 de persoane. În plus, 237 de instituții și 139 de companii au raportat pierderi. "Pagubele cu referire la dezastrul provocat de inundații se ridică la 1.814 milioane de euro", se arată în rezumat.

Jaful după dezastrul inundațiilor secolului, "mai mult decât rușinos"

 

"Trebuie să vă dați seama de situația victimelor acestor hoți", a declarat Andreas Keith, director parlamentar al grupului parlamentar AfD în parlamentul landului NRW. "Mai întâi îți pierzi casa, clădirea companiei sau ferma din cauza inundațiilor. Apoi, hoții nerușinați profită de suferința oamenilor și se îmbogățesc cu ultimele lor bunuri." În plus, parlamentarul a criticat faptul că "până în prezent nu au existat eforturi din partea țării pentru a compensa aceste daune suplimentare prin plăți speciale".

"Bineînțeles că este mai mult decât rușinos când oamenii care tocmai au suferit o inundație catastrofală a secolului sunt jefuiți și după aceea", subliniază administratorul districtului Markus Ramers (SPD) din districtul Euskirchen, deosebit de afectat. "Din păcate, am avut și noi parte de aceste infracțiuni împotriva proprietății la scurt timp după inundații".

Pagubele se ridică la aproape 2 miliarde de euro

 

Furturile îl indignă și pe administratorul districtual Sebastian Schuster din districtul Rhein-Sieg. El a declarat că "a abuza de situația din acel moment pentru jafuri și furturi" a fost "unul dintre cele mai josnice și mai josnice lucruri pe care mi le pot imagina". Din fericire, însă, politicianul CDU a experimentat "predominant serviabilitatea și unitatea". "Nu numai salvatorii au venit să ajute, ci și vecinii și prietenii victimelor, precum și mii de oameni din tot districtul", a spus Schuster.

--------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link: 

-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel