Român, capul mafiei gunoaielor, săltat direct pe aeroport. Percheziții de amploare în țară

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Român, capul mafiei gunoaielor, săltat direct pe aeroport. Foto - captura video Antena3
Român, capul mafiei gunoaielor, săltat direct pe aeroport. Foto - captura video Antena3

Unul dintre liderii mafiei gunoaielor, Bogdan Macra, a fost săltat de oamenii legii de pe aeroportul din Oradea, exact când se întorcea din concediul petrecut în Antalya.

În depozitul firmei sale  din județul Bihor erau aduse mii de tone de gunoi din vestul Europei. DIICOT a supravegheat cu dronele operațiunile ilegale de acolo. 

Tot în această dimineață a fost săltat de anchetatori și patronul unei firme din Arad, implicat în aceleași operațiuni ilegale, relatează Antena3.

Reamitim că, în această dimineață, procurorii DIICOT Timișoara, împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Timișoara, au efectuat 44 de percheziții la sediile firmelor de transport, firmelor de deșeuri și prelucrare a acestora și la mai multe adrese unde locuiesc angajații acestor întreprinderi.

Percheziții în cinci județe și București. Mai multe persoane au introdus în România tone de deșeuri

Șeful firmei de prelucrare a deșeurilor din Arad, a fost ridicat încă de la primele ore ale dimineții și dus la sediul unei firme, pentru ca anchetatorii să poată ridica mai multe documente. Acesta se presupune că face parte dintr-o rețea de persoane care introduceau deșeuri aduse din Italia și din Germania, deșeuri care la vamă erau trecute ca fiind din România.

 

Importurile s-ar fi efectuat de la firme din mai multe țări europene

 

Aceștia ar fi profitat și de faptul că în România prețul de procesare şi reciclare a deşeurilor (80 lei/tona), este unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană, urmărind astfel să obțină în mod facil câștiguri financiare importante.

Pe primul palier al grupului s-au aflat intermediarii sau brokerii de deșeuri (conform OUG nr. 92/2021, privind regimul deșeurilor, „broker” este orice întreprindere care se ocupă de valorificarea sau eliminarea deșeurilor în numele altor persoane, inclusiv brokerii care nu intră fizic în posesia deșeurilor), care s-ar fi ocupat de importuri de deșeuri, disimulate ca făcând parte din categoria celor care pot fi supuse reciclării/valorificării.

Importurile s-ar fi efectuat de la societăți comerciale din mai multe țări europene, iar disimularea s-ar fi realizat și prin falsificarea documentele însoțitoare, în care s-au făcut mențiuni nereale, în sensul că materialele transportate fac parte din categoria celor care pot fi supuse recuperării/reciclării.

Cel de al doilea palier al grupului infracțional ar fi fost reprezentat de transportatori români, care s-ar fi deplasat la sediile sau punctele de lucru ale firmelor comunitare, de regulă în Italia, unde ar fi procedat la încărcarea deşeurilor, în vederea reciclării/recuperării în țară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel