Republica Moldova revine la stare de urgență în sănătate publică în toată țara, până pe 15 ianuarie  

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
strada_chisinau
strada_chisinau

Comisia națională extraordinară de sănătate publică (CNESP) a decis insituirea stării de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul țării în perioada 30 noiembrie 2020 – 15 ianuarie 2021. Decizia a fost luată astăzi, în cadrul unei noi ședințe a CNESP, condusă de premierul moldovean Ion Chicu.

„Am ajuns la un număr mare de cazuri zilnice și această evoluție este îngrijorătoare. Din păcate, în lume, în regiune, dar și la noi continuă răspândirea acestei epidemii. De aceea, ne propunem să venim cu un set de măsuri restrictive, coordonate cu specialiștii din domeniu, care vor contribui la stăvilirea răspândirii pandemiei”, a spus premierul.

Ministrul Viorica Dumbrăveanu a raportat că la situația de astăzi, total sunt confirmate 102.894 cazuri, dintre care 10.880 sunt cazuri active, sunt înregistrate 3499 de persoane spitalizate, în terapie intensivă – 253 de persoane, conectate la sistemul de ventilare – 52 de persoane. Spitalele sunt ocupate în proporție de 90% în municipiul Chișinău, iar în raioanele țării – 85%. Într-o săptămână va fi activat încă un spital din municipiul Chișinău cu o capacitate de 260 de locuri pentru pacienții cu profil COVID.

Premierul Ion Chicu a menționat că s-a adresat prim-miniștrilor din statele baltice, Letonia și Lituania cu rugămintea ca să distribuie o parte din cotele de vaccinuri pe care le vor primi în cadrul UE și Republicii Moldova: „De asemenea, voi discuta și cu omologul meu din Ungaria, colegii din România și Federația Rusă ca aceste vaccinuri să fie livrate și Republicii Moldova, pe măsura în care vor trece toate testările și aprobările”. Totodată, pentru motivarea populației să doneze sânge și plasmă convalescentă COVID-19, care, potrivit specialiștilor, este eficientă în tratarea pacienților infectați, prim-ministrul Ion Chicu a solicitat să fie pregătit Amendamentul pentru remunerarea financiară cu 3000 de lei a donatorilor de sânge pentru bolnavii de COVID, care să fie aprobat în următoarea ședință a Guvernului.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel