Aproape 2 milioane de români, dați AFARĂ de la începutul pandemiei

Bogdan Bolojan / 27 noi 2020, 09:51 Salveaza PDF Comentarii

 Numărul contractelor de muncă încetate începând de pe 16 martie, data la care a debutat starea de urgenţă în România, a ajuns la aproape 1,75 milioane de persoane, conform datelor oferite de Inspecţia Muncii, la solicitarea ZF.

Spre comparaţie, Inspecţia Muncii, instituţie din subordinea Ministerului Muncii, spune că numărul contractelor de muncă noi semnate în aceeaşi perioadă este în jurul aceleiaşi valori, adică 1,73 mi­lioane de contracte de muncă, însă instituţia mai oferă un indicator, numărul de contracte noi active la 1 noiembrie.

Astfel, numărul contractelor de muncă noi active la sfârşitul pe­rioadei 16 martie – 1 noiembrie a fost de 1,16 milioane, adică dintre cele 1,73 milioane de contracte de muncă noi semnate în această perioadă sunt inactive aproape 567.000. Mai mult, o persoană poate avea mai multe contracte de muncă noi în un interval de timp, dacă lucrează pe perioadă determinată sau dacă îşi schimbă locul de muncă.

„Contractele de muncă active arată oamenii care lucrează acum în industria respectivă, mai ales în industriile care nu sunt din IT&C sau din industriile creative nu există free­lanceri care să lucreze pe drepturi de autor, pe bază de PFA sau altfel. Dacă ai un contract de muncă activ acum înseamnă că îţi vei lua salariul, deci că lucrezi. Contractul de muncă inactiv înseamnă un contract suspendat, unul al unei persoane în concediu de maternitate, în concediu de plată sau aşa ceva“, explică Oana Botolan Datki, managing partner Cteam Human Capital, o companie de consultanţă în domeniul resurselor umane.

Când s-au făcut cele mai multe concedieri

 

Concedierile numeroase s-au făcut deja în primăvară şi în vară, spune expertul în resurse umane.

„Ce este într-adevăr adevărat este că cine a avut de dat afară a făcut-o deja. Nu prea mai sunt concedieri mari, cine a avut de făcut restructurări le-a făcut în primăvară şi în vară. “

În industria prelucrătoare scunt 283.000 de contracte de muncă încetate de la debutul stării de urgenţă şi până pe 1 ianuarie. Din totalul de 239.000 de contracte noi semnate în această industrie,la 1 noiembrie erau active circa 167.000, deci 72.000 de contracte de muncă noi din această industrie nu mai sunt active acum.

O explicaţie pentru această evoluţie a numărului de contracte din industria prelucrătoare ar fi că industria automotive trecea prin o perioadă de scădere de personal încă din 2019, când cinci mari producători de componente auto din România, respective Autoliv România, Lear Corporation România, Yazaki România, Faurecia România şi Adient Automotive România, au avut, cumulat, cu 4.869 mai puţini angajaţi decât în anul precedent, conform datelor publice de la Ministerul Finanţelor, relatează Agerpres.

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy