Raport pe masa președintelui chinez: "Criza COVID-19 ar putea duce la un RĂZBOI cu SUA"

Liviu Ludovic |
Data publicării:
China a acuzat Australia că se pregătește în secret să dezvolte arme nucleare, în cel mai recent atac împotriva pactului de apărare AUKUS
China a acuzat Australia că se pregătește în secret să dezvolte arme nucleare, în cel mai recent atac împotriva pactului de apărare AUKUS

Criza pandemiei ar putea să genereze un val de ostilitate internaţională împotriva Chinei, arată un raport al Administraţiei de la Beijing, oficiali care au vizualizat documentul avertizând, potrivit agenţiei Reuters, că, în cel mai grav scenariu, există riscul unui conflict cu Statele Unite. 

Raportul, prezentat recent de Ministerul Securităţii Statului liderilor de la Beijing, inclusiv preşedintelui Xi Jinping, avertizează că sentimentele internaţionale anti-China sunt la cel mai înalt nivel de la reprimarea protestelor din Piaţa Tiananmen, în 1989.

Ca reacţie la pandemia de coronavirus, China riscă să se confrunte cu un val de ostilitate dirijat de Statele Unite şi trebuie să fie pregătită pentru cel mai grav scenariu - o confruntare militară între cele două puteri mondiale, afirmă oficiali care au avut acces la raport, citaţi de agenţia de presă Reuters. Oficialii au preferat să păstreze anonimatul, dată fiind sensibilitatea situaţiei.

Raportul a fost elaborat de Institutul chinez pentru Relaţii Internaţionale Contemporane (CICIR), o structură de analiză afiliată Ministerului chinez pentru Securitatea Statului.

Agenţia Reuters nu a accesat documentul, acesta fiind descris de persoane care cunosc concluziile. Nu este clar în ce măsură evaluarea de securitate reprezintă poziţiile liderilor politici din China. Institutul CICIR, care oferă consultanţă Administraţiei de la Beijing în materie de securitate şi politică externă, nu a făcut niciun comentariu pe tema raportului.

Relaţiile dintre China şi Statele Unite sunt în cel mai tensionat moment din ultimele decenii, în contextul accentuării lipsei de încredere şi a disensiunilor pe teme comerciale, tehnologice, al crizelor din Hong Kong şi Taiwan şi revendicărilor teritoriale din Marea Chinei de Sud, notează agenţia de presă Reuters.

Conform raportului, Statele Unite percep ascensiunea Chinei ca fiind o ameninţare economică şi de securitate, precum şi o provocare pentru democraţiile occidentale. De asemenea, raportul avertizează că Washingtonul ar încerca să afecteze poziţia Partidului Comunist, aflat la putere în China, prin subminarea încrederii publice.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel