Putin amenință Europa cu arma „gazului”: „Nu vom face acte de caritate”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

În timp ce bombardamentele rusești distrug orașele din Ucraina și seamănă moarte printre civili, Vladimir Putin amenință Europa cu arma „gazului”.

„Plătiți în ruble sau vom încheia livrările de gaz natural”, spune liderul de la Kremlin, după ce a semnat decretul prin care străinii care cumpără gaze rusești trebuie să plătească, începând de vineri, în moneda rusească.

Mai mult, țările și companiile trebuie să își deschidă conturi în ruble la bănci rusești.

În România, specialiștii susțin că, deocamdată, mai avem gaz în depozite și producem suficient cât să nu avem probleme în această primăvară.

„Am semnat un decret care stabilește regulile de comercializare a gazelor naturale rusești cu așa-zisele state neprietenoase. Sugerăm contractorilor din aceste țări să deschidă conturi în băncile rusești pentru a plăti gazul furnizat, începând de mâine, pe 1 aprilie 2022. Dacă aceste plăți nu sunt făcute, vom considera că nu s-a respectat contractul de către cumpărător și vor urma consecințe. Nimeni nu vinde nimic gratis, nici noi nu vom face acte de caritate, așa că vom opri contractele existente”, a spus Putin.

Declarația președintelui rus Vladimir Putin vine la numai o săptămână de la anunțul că Gazprom nu va mai primi decât plata în ruble. O astfel de modificare rapidă ar încălca însă contractele în vigoare, potrivit oficialilor europeni, care au spus ferm că nu vor respecta această solicitare.

„Mesajul pentru președintele rus este că modelul său economic va dispărea și el este de vină pentru asta”, a precizat Olaf Scholz, cancelarul Germaniei.

„În momentul în care el nu va mai accepta plata în euro sau în dolari, așa cum sunt încheiate majoritatea contractelor în ziua de azi, ar însemna o încălcare a contractului, dar rămâne de văzut și cum va reuși practic să refuze livrarea acestor cantități, deoarece cele care ar avea livrare mâine, de exemplu, sunt deja pe conductă de destul de multă vreme. Trebuie să ne gândim acum și la scenariul în care în acest moment este căutată pur și simplu o scuză, un motiv pentru o eventuală sistare a gazelor”, susține Mihnea Cătuți, expert în energie, conform Știrile PRO TV.

 

România, în siguranță în perioada următoare

 

În cazul unei opriri complete a gazului către Europa, România ar fi în siguranță în perioada următoare.

În acest moment, depozitele de gaze naturale din România sunt pline în proporție de 20%, cât este și normal pentru finalul sezonului rece și aproape de media europeană. Cu aceste cantități și cu producția internă, România se descurcă fără probleme în perioada următoare, spun specialiștii, mai ales că și vremea este din ce în ce mai caldă, iar cererea de gaz mai mică. Am putea avea însă o problemă abia la iarnă, dacă nu reușim să umplem depozitele, dar la fel ca restul țărilor europene, așteptăm gaz și din alte surse.

Franța și Germania au anunțat oficial că se pregătesc pentru o eventuală sistare a gazului rusesc.

„Ține de noi să ne pregătim pentru aceste scenarii și ne pregătim. Nu acceptăm plata pentru gazul contractat în altă monedă decât cea stabilită prin contract. Contractele sunt contracte și trebuie să fie respectate riguros”, a declarat Bruno Le Maire, ministrul de Finanțe al Franței.

„Suntem în situația în care trebuie să spun că orice kilowatt/oră salvat ajută. De aceea, am declarat faza inițială de alertă, cu un apel către companii și consumatori privați să ne ajute prin economisirea gazului și a energiei”, a precizat Robert Habeck, ministrul german al Economiei.

„Cred că pacea este mult mai valoroasă decât orice, decât comori, diamante, decât înțelegeri cu Rusia, decât nave rusești în porturi, decât gazul și petrolul rusesc”, a susținut Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.

Declarația lui Vladimir Putin nu a avut deocamdată efecte mari pe piețele internaționale. Initial, prețul gazului a ajuns la aproape 125 de euro pe mwh, însă a coborat la 120 de euro, în media ultimelor zile.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel