PSD-iștii în frunte cu deputatul „Mitralieră” au INVENTAT un TERMEN NOU în Codul Penal

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:

Un cuvânt străin de dreptul penal românesc a trecut de toate filtrele legislative: inițiatori, avize de la diferite comisii parlamentare, Camera Deputaților și Senat. Hiba a fost găsită la Curtea Constituțională. Se întâmplă în cazul legii care îi scapă pe evazioniști de dosarele penale, scrie Ziare.com.

Este vorba de un proiect legislativ inițiat de 16 deputați PSD. Printre cei mai fervenți susținători sunt deputații PSD Cătălin Rădulescu (zis și „Mitralieră”) și Andreea Cosma. Cătălin Rădulescu are o condamnare definitivă pentru dare de mită, în timp ce Andreea Cosma a fost condamnată în prima instanță la patru ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu.

Citește și Scandal în Parlament. Rădulescu a sărit să-l apere pe Manda

Practic, potrivit proiectului, persoanele acuzate de evaziune fiscală scapă de urmărirea penală dacă achită prejudiciul integral, la care se adaugă 20% din suma datorată, prevedere de care se poate beneficia o singură dată.

 

Legea, declarată neconstituțională

 

Judecătorii CCR au decis că această lege este neconstituțională și au motivat că proiectul legislativ încalcă atât cerințele de calitate a legii, cât și principiul legalității incriminării și a pedepsei, prevăzute de Constituție.

Potrivit CCR, una dintre dispozițiile criticate „este lipsită de claritate, precizie și previzibilitate, putând duce la aplicarea de către organele judiciare a unor soluții diferite sau chiar contradictorii, în situații juridice identice.”

 

Apare cuvântul „transformare”

 

Întreagă motivare a CCR, făcută publică săptămâna trecută, poate fi citită pe site-ul instituției.

Inedit, judecătorii CCR au observat că inițiatorii au folosit în lege cuvântul „transformare”, care nu există în dreptul penal românesc. Acesta a fost folosit în cazul inculpaților care promit că achita prejudiciul, dar nu o fac. Atunci, pedeapsa cu suspendare s-ar fi „transformat” într-una cu executare în penitenciar.

„În cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 și 9, dacă este stabilită prin hotărâre judecătorească obligația inculpatului de a acoperi în termen de un an de la pronunțarea sentinței, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, instanța poate dispune, o singură dată, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.

Citește și Deputatul „mitralieră": „Nu există să fie condamnat președintele Liviu Dragnea"

În situația în care condamnatul nu acoperă suma dispusă în termenul stabilit, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere se va transformă în pedeapsa închisorii cu executare”, este una dintre prevederile proiectului legislativ.

CCR arată că în Codul Penal există măsurile revocării și anulării suspendării executării pedepsei, iar „transformarea” încalcă normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative.

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel