Proteste violente. Oamenii au dat foc băncilor și strigă: „Ne e foame!” (VIDEO)

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Proteste violente au izbucnit din nou marți la Tripoli, oraș din nordul Libanului. Sediile unor bănci au fost incendiate, după ce ciocnirile cu forțele de ordine din cursul nopții s-au soldat cu moartea unui protestatar. Demonstrațiile - deja prezente de câteva luni în Liban - sunt intensificate de criza economică tot mai cruntă, iar oamenii strigă „Ne e foame!”.

Protestatarii au incendiat și un vehicul al armatei, iar soldații au tras focuri de avertisment și au recurs la gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc. Protestatarul care a murit era un tânăr de circa 20 de ani, dar deocamdată nu se știe cine e vinovat pentru moartea lui.

Prăbușirea monedei naționale, inflația galopantă și șomajul de proporții sunt probleme cu care Libanul se confruntă încă din octombrie anul trecut, dar măsurile luate pentru a limita răspândirea coronavirusului au adâncit criza și haosul.

„Revoluția oamenilor înfometați" - așa au fost denumite protestele aproape zilnice. Oamenii au sfidat restricțiile și ordinele de a sta în casă, din cauza coronavirusului, și au ieșit pe străzi ridicând baricade, dând foc la cauciucuri, cântând și strigându-și nemulțumirile.

 

Țara se confruntă cu cea mai gravă criză economică

 

Armata libaneză a spus că respectă dreptul populației de a protesta, dar a cerut protestatarilor să nu mai blocheze drumuri și să nu mai dea foc la proprietăți. S-au înregiastrat incidente în care lucrătorii de la bănci au fost agresați, pentru că oamenii dau vina pe bănci pentru situația grea în care au ajuns.

Duminică, protestatarii au blocat drumurile principale care duc spre sudul, nordul şi estul Libanului.

Țara se confruntă cu cea mai gravă criză economică a sa de după războiul civil din 1975-1990, criză ce a obligat băncile să impună restricţii în ceea ce priveşte retragerile de lire libaneze şi dolari, scrie Digi 24. Luna trecută, Libanul a anunţat că va suspenda plăţile pentru toate eurobondurile ajunse la maturitate pentru a-şi proteja rezervele în valută.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel