Protest 10 august. Diaspora cere dreptate. La un an după violențe, nici un jandarm trimis în judecată

Narcis Popa |
Data publicării:

Procurorii DIICOT care au preluat dosarul violențelor jandarmilor de la protestul din 10 august 2018 l-au reunit cu cel în care se cercetează lovitura de stat sesizată de Jandarmerie, pentru a fi cercetate concomitent. Până acum, niciun jandarm nu a fost trimis în judecată, doar protestatari.

Parchetul General anunța la începutul lunii iulie 2019 că declină dosarul violențelor jandarmilor la protestul din 10 august către DIICOT, structură ce avea la rândul său o anchetă în curs asupra acelorași evenimente. Secţia Parchetelor militare instrumenta un dosar în care erau cercetaţi colonelul Ionuţ Cătălin Sindile, şeful Jandarmeriei Române la acea vreme, colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, atunci adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, director al Jandarmeriei Bucureşti şi secretarul de stat al MAI, în acel moment, Dan Chirică. 


Deși inițial DIICOT ceruse dosarul doar pentru a analiza posibilitatea ca această cauză să fie reunită cu dosarul deschis la DIICOT la sesizarea Jandarmeriei Române, pentru o presupusa lovitură de stat, Procurorii Secției parchetelor militare au precizat ulterior că în cauză sunt dispoziții care incriminează tentativa la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale și au declinat întregul dosar. Declinarea s-a produs la 11 luni după violențele din Piața Victoriei.

Evenimentul a cărui cercetare se află pe masa procurorilor DIICOT începe în data de 10 august 2018 când zeci de mii de oameni, parte dintre aceștia fiind români veniți din diaspora, au protestat în Piața Victoriei, cerând demisia Guvernului condus de Viorica Dăncilă. Oamenii au ieșit în stradă pentru a-și exprima nemulțumirea față de atacul repetat la justiție al Partidului Social Democrat, al cărui lider și totodată șef al Camerei Deputaților, la acea vreme Liviu Dragnea, era condamnat la închisoare, dar și pentru demiterea procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. 

Violențele între protestatari și forțele de ordine nu au întârziat să apară, iar manifestația a degenerat deoarece printre manifestanții pașnici s-au aflat și grupuri violente ale căror acțiuni au condus la reacția brutală a forțelor de ordine, care au intervenit cu gaze lacrimogene, grenade cu gaz lacrimogen, tunuri de apă, dar și cu violență brută pentru a dispersa mulțimea și a evacua zona. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel