Preşedintele Klaus Iohannis pune la PĂMÂNT parlamentarii care au venit cu condiţii la decretul stării de urgenţă

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:
presidency.ro
presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a avut o ieşire dură la adresa politicienilor care critică decretul privind prelungirea stării de urgenţă şi care au votat-o în Parlament doar cu anumite condiţii şi obligaţii pentru Guvern. Şeful statului i-a acuzat de 'inconştienţă' şi spune că gândirile tipice după care a fost condusă până acum ţara, pe premisa 'merge şi aşa', a dus la efecte 'dezastruoase'.

"Trăim o perioadă dificilă, care va marca la scară istorică nu doar România, ci și întreaga omenire. După ce vom depăși această criză,  va trebui să separăm clar ce este bine și ce funcționează de ceea ce nu este în regulă și nu funcționează.

Această etapă critică ne-a pus în fața oglinzii a decenii de guvernare a României conform mentalității „lasă, merge și așa, rezolvăm data viitoare, să facă alții”. Astăzi vedem clar efectele dezastruoase ale acestui mod toxic de a gândi și a acționa, care ne-a ținut  în loc zeci de ani", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

 

Klaus Iohannis: Vedem efectele gândirii de tipul „lasă, merge și așa, rezolvăm data viitoare, să facă alții

 

Preşedintele Klaus Iohannis a continuat apoi să îi critice pe politicienii care se folosesc de pandemia de coronavirus pentru a se promova.

"Oamenii politici sunt primii care vor trebui să se schimbe și să înțeleagă că așa nu se mai poate. Schimbarea va fi însă imposibilă, din păcate, în cazul acelor politicieni care, chiar și în aceste zile dramatice, se gândesc doar la beneficiile lor electorale și, după ce au distrus în ultimii ani bugetul României, fac acum propuneri care nu doar că sunt greșite, dar pur și simplu împovărează excesiv o țară pe care au lăsat-o și expusă, și vulnerabilă. Nu putem periclita viitorul României pentru că o majoritate parlamentară lipsită de orice legitimitate votează astăzi populist măsuri care nu au nicio susținere economică.

Este complet imoral să punem pe umerii generației tinere factura de mâine a unor măsuri aberante promovate de niște iresponsabili.

Am făcut un apel insistent încă de la începutul crizei generate de epidemie către toți politicienii să abandoneze discursul demagogic și să nu încerce să câștige capital electoral din suferința oamenilor", a mai spus şeful statului.

 

Klaus Iohannis: "Nimeni dintre cei care, în această perioadă dificilă, au făcut nereguli nu trebuie să stea liniștit, crezând că va scăpa de brațul legii"

 

Preşedintele a mai precizat că printre cei care contestă astăzi măsurile de restricţie sunt chiar cei care poartă o parte de vină pentru lipsurile din sistemul medical.

"Este inacceptabil și revoltător să îi vedem dând lecții astăzi pe cei care au lăsat spitalele fără resurse, care au gonit oameni competenți din țară, care au distrus sistematic întregi sisteme de servicii publice.

Cum poate fi caracterizat un lider politic care pune sub semnul întrebării necesitatea stării de urgență sau care condiționează votul în Parlament - absolut obligatoriu de altfel pentru ca decretul să producă efecte - condiționează votul de adoptarea unor măsuri imposibil de implementat?

Politicienii pot să ajute, cu sfaturi, idei, implicare sau soluții constructive, dar nu pot să instige, să fie populiști și să îndemne la nerespectarea măsurilor menite să protejeze sănătatea și viața cetățenilor!

Orice gest și atitudine contrară recomandărilor specialiștilor reprezintă o inconștiență care poate avea consecințe tragice!

Nimeni dintre cei care, în această perioadă dificilă, au făcut nereguli nu trebuie să stea liniștit, crezând că va scăpa de brațul legii", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Citeşte şi: Iohannis, atac dur în plină pandemie: "Singura prioritate PSD, FURTUL din bani publici"

Reacţia dură a preşedintelui Klaus Iohannis vine după ce parlamentul a adoptat, joi, hotărârea privind încuviinţarea prelungirii măsurii stării de urgenţă pentru o perioadă de 30 de zile, care cuprinde şi obligaţii pentru Guvern, una dintre ele fiind ca Executivul să prezinte săptămânal un raport privind măsurile luate.

La şedinţa care s-a desfăşurat online s-au înregistrat 404 voturi "pentru", 29 "împotrivă" şi 5 abţineri.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel