Premierul britanic Boris Johnson: "Ucraina nu va adera în niciun caz la NATO”

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Premierul britanic Boris Johnson a declarat miercuri presei că "Ucraina nu va adera în niciun caz la NATO în viitorul apropiat", transmite dpa.

Aflat într-o vizită în Emiratele Arabe Unite, Johnson a afirmat în faţa presei că înţelege "realitatea poziţiei" exprimate de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în videoconferinţa de marţi cu reprezentanţi ai ţărilor baltice şi nordice. Liderul de la Kiev şi-a exprimat frustrarea că ţara sa nu a fost primită în alianţa nord-atlantică, dar a recunoscut că "acesta este adevărul şi trebuie să îl acceptăm pur şi simplu ca atare".

Prim-ministrul Regatului Unit a relatat că a discutat din nou marţi cu Zelenski şi că i s-a explicat clar şi preşedintelui rus Vladimir Putin că Ucraina nu va deveni în curând membră a NATO. El a afirmat însă că deciziile privind viitorul Ucrainei trebuie să revină "poporului ucrainean" şi "liderului ales" al acestuia şi a promis că Londra în va sprijini în continuare pe Zelenski.

"Iar cel mai important este că agresiunea lui Putin, atacurile sale absolut barbare asupra Ucrainei trebuie să înceteze şi nu ar trebui să aibă succes şi nu vor avea succes", a adăugat premierul.

 

Ministrul de externe Liz Truss a declarat că Putin trebuie oprit "cu orice preţ"



Tot miercuri, la Londra, ministrul de externe Liz Truss a declarat că este sceptică privind negocierile de pace ruso-ucrainene şi că Putin ar trebui să îşi retragă trupele pentru ca tratativele să aibă succes. Ea a mai declarat pentru BBC că preşedintele Rusiei trebuie oprit "cu orice preţ", consemnează Reuters.

"Dacă nu ne asigurăm că Vladimir Putin pierde în Ucraina, probabil că va vrea să meargă mai departe", a avertizat şefa diplomaţiei britanice, apreciind că liderul de la Kremlin "este o adevărată ameninţare cu care se confruntă lumea".

Întrebată ce înţelege prin "cu orice preţ", Truss a răspuns că "trebuie să facem tot ce ne stă în puteri pentru a sancţiona regimul din Rusia (...) acum trimitem (Ucrainei - n. r.) arme antiaeriene deoarece nu vrem ca acest conflict să se extindă. De aceea trebuie să fim duri acum. Şi de aceea trebuie să colaborăm cu ţări din întreaga lume, dintre care cu unele nu suntem de acord în multe, multe probleme, dar trebuie să fim de acord că nu putem asista la încălcarea pur şi simplu a suveranităţii altei ţări de către Rusia".

Vizita lui Johnson în Golf se înscrie în aceeaşi direcţie: Regatul Unit doreşte ca Occidentul să devină independent de gazele şi petrolul din Rusia.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel