Povestea lui Aurel Truță, chelnerul român care a ajuns primar în Spania

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:

Povestea lui Aurel Truță, primarul român al unei comune din Spania.

Aurel Truță, un român din Alba Iulia plecat de mai bine de 20 de ani din țară, a devenit celebru în Spania. E singurul primar român al unei localități de acolo. A ajuns edil în regiunea Castilla y Leon după ce a lucrat în agricultură, a fost chelner, apoi muncitor constructor. Povestea lui Truță a fost publicată de Oana Dobrescu pentru ȘtirileTVR.

Aurel locuiește în Paramo de Boedo, o localitate micuța înconjurată de pădure și câmpuri agricole. Deși are doar câteva case și în jur de 100 de locuitori, Paramo de Boedo, este una dintre cele mai cunoscute localități din Spania. Și asta pentru că primar este un român, pe care a vrut să-l cunoască chiar regele Spaniei.

Aurel e singurul primar român din Spania

 

Aurel Truță este singurul primar român din Spania. A ajuns în Paramo de Boedo pentru niște lucrări de construcții și i-a plăcut atât de mult satul încât a cumpărat o casă și s-a stabilit aici. A renovat primăria și a amenjat un cabinet medical pentru localnici.

”Vine un medic o dată pe săptămâna și avem o sala de tratamente”, spune Aurel Truță

În sala de consiliu a Primăriei stă înrămată fotografia în care apare alături de președintele României și de Regele Spaniei. Localnicii au fost fericiți când Aurel a renovat biserica din sat, un monument istoric din secolul al XIV - lea. ”Luna viitoare o să avem un botez al unei familii mixte, tatăl e român și mama spanioloaică”, spune primarul, potrivit sursei citate.

Aurel a devenit primar fără voie. A fost propus și ales de localnici, de două ori.

”Este o persoană cu o minte mult mai deschisă, cu idei noi, fără frică față de multe lucruri, de care oamenii de aici aveau teamă și a dat o nouă vitalitate satelor”, povestește Mariano Marcos Gallego, localnic.

Candidat la al treilea mandat

 

Aurel este căsătorit și are două fetițe, Claudia și Laura, de 6 și 13 ani. Sunt fericite că tatăl lor a renovat parcul de joacă, iar acum vin și copii din satele vecine.

”E foarte frumos pentru că este multă liniște, poți să ieși afară să te dai cu bicicletă, puține mașini pot să vină, este libertate. Copiii care vin în vara aicea s-au bucurat foarte mult când au văzut parcul renovat”, povestește Laura Truță, fiica lui Aurel.

De când este primar populația localității s-a mărit. ”​S-a mărit mult și nu doar cu români, sunt mulți care au venit să trăiască aici, au adus copii. Aurel a creat locuri de muncă”, mai spune Mariano Marcos Gallego.

Aurel se mândrește că în Paramo de Boedo nu există șomaj. ”Avem o densitate de un locuitor la 5 km pătrați. Este foarte dificil să vrei să lucrezi și să nu găsești un post de muncă. Sunt locuri de muncă în agricultură, industrie, în special în industria alimentară, putem să ne mândrim că avem în zonă cea mai mare fabrică de biscuiți din Europa”, spune Aurel Truță. La următoarele alegeri Aurel va candida și pentru al treilea mandat.

Peste un milion de români rezidenți în Spania, cea mai numeroasă comunitate străină 

 

Numărul românilor rezidenți în Spania a depășit 1.090.000, fiind oficial cea mai mare comunitate străină din această țară. În total, numărul străinilor rezidenți în Spania a depășit 6 milioane.

Numărul românilor rezidenți în Spania a ajuns la 1.093.231, fiind astfel cea mai numeroasă comunitate din această țară, potrivit datelor prezentate de Ministerul Incluziunii, Serviciilor Sociale și Migrației și citate de Europapress. Numărul străinilor rezidenți în Spania depășește pentru prima dată cifra de șase milioane (6.007.553). Românii sunt cei mai mulți, fiind urmați de marocani, britanici, italieni și chinezi.

Vezi aici cum au ajuns românii cea mai numeroasă comunitate din Spania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel