Povestea emoționantă a Irinei, ucraineanca nevoită să fugă cu cele două fiice în Franța "Am părăsit Odessa, dar inima noastră a rămas acolo"

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Război în Ucraina Irina și cele două fiice s-au refigiat în Franța Am părăsit Odesa, dar inima noastră a rămas acolo.
Război în Ucraina Irina și cele două fiice s-au refigiat în Franța Am părăsit Odesa, dar inima noastră a rămas acolo.

Pe măsură ce atacurile armatei ruse s-au intensificat, Iryna și cele două fiice ale ei, Anna și Mariana, au fost forțate să fugă din Odesa. Toate trei au ajuns într-un final în Franța. 

Presa din Franța prezintă povestea Irynei,  care alături de Anna și Mariana au ajuns în Saint-Pierre-de-Mons, lângă Langon, după ce au traversat Europa. Cele trei femei din Ucraina au fost primite de familia lor, care locuiește în Franța.  

Fețele palide sunt marcate de oboseală. La micul dejun, Iryna și cele două fiice ale ei, Mariana și Anna, își recapătă puterile. Țin constant cu ochii pe telefonul mobil. "Este o alertă pentru un bombardament aerian lângă Odessa”, spune femeia, privind în gol, relatează jurnaliștii de la actu.fr.

Cele două surori și mama lor au ajuns, luni, 7 martie, în Franța. Sfârşitul unei călătorii de aproape 3.000 de kilometri prin Europa, care a început marţi 1 martie. La fel ca aproape 2 milioane de oameni, cele trei femei și-au părăsit țara, orașul lor iubit, Odessa, pentru a fugi de război și de atrocitățile sale.

Trecând prin România, Ungaria, Slovacia, Austria și Italia, cele trei ucrainence au ajuns la Saint-Pierre-de-Mons, un mic sat de lângă Langon, la sud de Bordeaux (Gironda). Acolo și-au găsit refugiu la vărul lor, care locuiește în Franța de douăzeci de ani. 

"Noi suntem norocoase. Mulți dintre compatrioții noștri se îndreaptă spre necunoscut...”

 

"Am plecat din Odessa, dar inimile noastre au rămas acolo”, spune, cu lacrimi în ochi, Iryna. Bonya, pisica familiei, a participat și ea la această călătorie incredibilă și dureroasă.

"Noi suntem norocoase. Pentru că am plecat știind unde mergem. Mulți dintre compatrioții noștri se îndreaptă spre necunoscut. De Crăciun îmi pusesem o dorință. Doream să ajung în Franța. Nu credeam că va fi atât de repede și în aceste condiții”, relatează Anna.

"Ne-am gândit că Putin vrea să sperie oamenii. Și apoi…" 

 

Manager de proiect cultural și pasionată de cinema, Anna a trecut prin toate emoțiile de la începutul invaziei rusești în Ucraina. "Am fost la Kiev pentru muncă. Am auzit sirenele antirachetă. Iubitul meu a spus: Cred că se întâmplă ceva rău. Până în ultima clipă, nimeni nu a crezut. Ne-am gândit că Putin vrea să sperie oamenii. Și apoi…”, spune tânăra printre lacrimi. 

La Kiev, Anna a fost martoră la scene pe care nu și-a imaginat niciodată să le vadă în viața ei. "Oamenii s-au refugiat în metrou, cu copiii. Am decis să mergem la Odessa. O călătorie de aproximativ 470 de kilometri. Odată ce am ajuns acolo, alături de familia mea, am realizat plase de camuflaj, destinate armatei ucrainene și civililor care urmează să își apere pozițiile”, mai spune tânără.  

Când se vor întoarce acasă? Iryna, Anna și Mariana încă nu știu. Cele trei ucrainence se află în mijlocul unui ocean de incertitudine. Dar sunt gata să înfrunte orice furtună. Anna, va juca rolul intermediarilor pentru primirea refugiaților ucraineni. „La rândul meu, vreau să ajut oamenii”, anunță tânăra curajoasă.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel