Pompierii români care au stins incendiile de pădure din Franţa, impresionaţi de solidaritatea populaţiei: "Ne aplaudau și ne felicitau!"

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

Cei nouă pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Horea" al judeţului Mureş care au revenit luni seara din Franţa, unde au participat la limitarea efectelor incendiilor de pădure, s-au arătat impresionaţi de solidaritatea populaţiei, de modul în care fermierii s-au mobilizat cu utilaje şi de ajutorul oferit pentru asigurarea curăţeniei şi hranei salvatorilor în baza din Hostens, departamentul Gironde.

Luni seara, membrii Detaşamentului de Pompieri Târgu Mureş i-au întâmpinat pe cei nouă colegi ai lor la reîntoarcerea din misiunea din Franţa - adjunctul şefului ISU Mureş, colonel Cristian Mihai Buhăianu, plutonier adjutant şef Eugen Tătar, plutonier adjutant Raul Toduţ, plutonier adjutant Adrian Boar, plutonier adjutant Marius Adrian Cîmpean, plutonier major Radu Rad, plutonier adjutant Daniel Dumitru Pop, plutonier major Ionuţ Pompiliu German şi plutonier adjutant Septimiu Moldovan.

Colonelul Buhăianu a precizat că în primele două zile după ce au ajuns în Franţa a fost puţin mai greu, deoarece temperaturile au fost foarte ridicate, umiditatea era sub 10%, iar vântul era puternic şi reactiva unele focare.

"Pompierii francezi erau extenuaţi, pentru că au fost peste 20.000 de hectare afectate. Ce am apreciat foarte mult a fost solidaritatea populaţiei, a cetăţenilor care au venit, foarte mulţi cu utilaje agricole, cu cisterne şi cu pompe de apă sau cu bazine şi pompe, să acţioneze pe lângă drumurile principale de acces, pe unde se făcea accesul pompierilor, fără să îşi pună viaţa în pericol, iar pompierii acţionau în zonele unde era riscul mai mare. De asemenea, au fost lucruri impresionante, au fost kinetoterapeuţii care, în fiecare zi, făceau masaj pompierilor care veneau obosiţi din teren. Un alt lucru care ne-a impresionat a fost implicarea cetăţenilor în baza de operaţii, care au venit benevol să acţioneze în bază pentru curăţenie, pentru pregătirea hranei, pentru tot ce era necesar, astfel încât pompierii să aibă toate condiţiile necesare de trai", a spus colonelul, potrivit unui reportaj realizat de Agerpres.

Pompierii mureşeni au arătat că ulterior, când cetăţenilor li s-a permis să revină la casele lor, familiile înmânau pompierilor desenele copiilor cu mesajul de mulţumesc în diferite limbi, inclusiv în limba română.

"A fost o experienţă de neuitat, atât pentru ofiţerii, cât şi subofiţerii din cadrul acestui modul operativ care ne-am deplasat să sprijinim Franţa ca urmare a activării Mecanismului European de Protecţie Civilă. Am acţionat alături de pompierii francezi, pompierii germani, austrieci, polonezi. Au fost şi avioane din partea Greciei şi Canadei care au sprijinit pompierii francezi pentru lichidarea acestor incendii. Interoperabilitate a fost asigurată de către doi ofiţeri de legătură, astfel încât conlucrarea cu pompierii francezi să se facă în cele mai bune condiţii. Din cadrul ISU Mureş a fost subsemnatul, ca şef de modul operativ deplasat în Franţa şi opt subofiţeri care s-au deplasat cu o autospecială de stins incendii de pădure. În principal, misiunile din momentul sosirii noastre au fost de protecţie a caselor şi a mediului înconjurător, pentru că incendiile deja erau cât de cât localizate. Am acţionat în partea de est a oraşului Belin-Béliet, Boutox şi în alte localităţi", a povestit colonelul Cristian Mihai Buhăianu.

Amploare incredibilă a incendiilor: fumul se simţea de la 50 de kilometri

 

El a adăugat că de-a lungul anilor a mai intervenit pentru stingerea unor incendii de pădure, dar niciunul de amploarea acestuia.

Plutonierul adjutant şef Eugen Tătar, care a intervenit în urmă cu un an şi la incendiile din Grecia, a spus că în Franţa fumul se simţea de la 50 de kilometri şi că, spre deosebire de experienţa elenă, aceasta avea ceva aparte: rădăcinile de pini şi solul au anumită specificitate, fapt pentru care a trebuit ca pompierii români să conlucreze cu pompierii francezi, astfel încât să de adapteze stilului şi tehnicilor de stingere ale acestora.

"Pentru mine a fost o misiune destul de grea, din cauza amplorii incendiului. A fost o experienţă unică, a fost diferită faţă de cea din Grecia, total diferită din privinţa solului şi al vegetaţiei. Dar pentru noi a fost o intervenţie reuşită. Am reuşit să protejăm casele care ne-au fost încredinţate de colegii francezi. Ne bucurăm că ne-am îndeplinit misiunea cu brio şi chiar dacă era mai multe naţii, aveam un singur scop: să stingem incendiul. Noi am fost doar pe partea de protejare a caselor, vieţii şi a bunurilor materiale. Colegii francezi ne-au întâmpinat cu braţele deschise şi ne-au sprijinit din punct de vedere logistic, pentru a îndeplini misiunile cât mai bine. Dar fiecare zi era era deosebită în felul ei", a spus plutonierul adjutant şef Eugen Tătar.

Colegul său, plutonierul adjutant Septimiu Moldovan, a arătat că misiunea din Franţa a fost una dificilă din cauza timpului îndelungat de intervenţie, dar ce cel mai impresionat a fost de simpatia cu care au fost trataţi de localnici.

"Oamenii au venit să ne felicite, ne aplaudau!"

 

"Am prins incendiile de pădure din Apuseni, dar aşa amploare mare nu am mai prins. M-a surprins viteza de deplasare a incendiului şi modul în care ne-au abordat oamenii când au început să se întoarcă înapoi în localităţi, când au putut să se întoarcă la casele lor. Au venit să ne felicite, să ne susţină, ne aplaudau. Au venit cu tot felul de donaţii pentru noi, alimente, apă în primul rând. Erau temperaturi destul de ridicate, iar noi munceam greu şi trebuia să ne hidratăm foarte bine. Erau foarte deschişi", îşi aminteşte Septimiu Moldovan.

Plutonierul adjutant Raul Toduţ a rămas plăcut impresionat de modul exemplar în care au fost evacuaţi peste 10.000 de oameni din localităţile expuse, în mai puţin de 12 ore.

"Au fost foarte multe case pe care colegii noştri pompieri din Franţa au reuşit să le protejeze să nu se aprindă. Am fost impresionat de numărul oamenilor evacuaţi. În nu mai puţin de 12 ore, aproximativ 10.000 de persoane au fost evacuate şi modul exemplar în care ei s-au mobilizat, astfel încât toţi pompierii care au fost în bază aproximativ 1.500 de pompieri, poate şi mai mult, cu forţe şi mijloace, au beneficiat de tot sprijinul lor, inclusiv mâncare, pachete, alimente, de tot ce am avut nevoie. A fost o experienţă de neuitat, o experienţă unică, temperaturile au fost peste 40 de grade, umiditate foarte scăzută. Am avut intervenţii de anduranţă care au durat şi până la 14-16 ore, în funcţie de ce se ordona din comandament", a afirmat Raul Toduţ.

El crede că salvatorii au avut de învăţat unii de la alţii şi spune că cea mai mare mulţumire a sa a fost atunci când a aflat că sosirea salvatorilor români a avut loc într-un moment critic pentru pompierii francezi, care erau epuizaţi de lupta susţinută cu flăcările.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel