Pompierii români din Franţa se întorc acasă: „Misiune îndeplinită!”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Pompierii români din Franţa se întorc acasă „Misiune îndeplinită!”
Pompierii români din Franţa se întorc acasă „Misiune îndeplinită!”

Acţiunea pe care 77 de pompieri români au desfăşurat-o timp de o săptămână în Franţa s-a încheiat, a anunţat, vineri, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Conform sursei citate, salvatorii români au participat la misiuni de stingere a incendiilor în sud-vestul Franţei, în condiţii meteorologice deosebite, misiunile modulului RO-GFFF-V constând în identificarea şi lichidarea focarelor ascunse, precum şi protejarea locuinţelor aflate în vecinătate de posibile alte focare existente.

„Eforturile pompierilor militari români au fost susţinute de implicarea extraordinară a autorităţilor şi a voluntarilor din Franţa care, în toată această perioadă, au dovedit solidaritate în lupta pentru stingerea incendiilor înregistrate în ţara gazdă. Ajutorul pe care România l-a acordat autorităţilor franceze a fost în baza solicitării de asistenţă internaţională formulate de Guvernul Republicii Franceze prin Mecanismul European de Protecţie Civilă”, arată IGSU.

O parte a modulului va reveni în ţară vineri, cu o aeronavă a Ministerului Apărării Naţionale, iar ceilalţi salvatori, împreună cu tehnica de intervenţie, vor ajunge în ţară pe cale terestră. 

 

Vezi și 

 

România participă la operaţiunile de stingere a incendiilor de vegetație din Franţa

 

Patru avioane din flota UE de stingere a incendiilor au fost trimise în Franţa din Grecia şi Suedia, în urma unei solicitări din partea autorităţilor franceze, pe fondul reizbucnirii incendiilor forestiere care devastează zone întinse din sud-vestul ţării, a anunţat Comisia Europeană.

În plus, echipe de pompieri din Germania, Polonia, Austria şi România au fost trimise pentru a ajuta pompierii francezi în cadrul Mecanismului de protecţie civilă al UE, a precizat Comisia.

„UE este deplin solidară atunci când o ţară se confruntă cu o situaţie de urgenţă”, a declarat comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, într-un comunicat.

„Solidaritatea europeană este în acţiune!”, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron într-un mesaj pe Twitter care anunţă acest ajutor european.

Grecia va trimite două avioane Canadair, iar Suedia două Air Tractor.

Totodată, Germania trimite 64 de pompieri şi 24 de vehicule, care sunt aşteptate să ajungă în Franţa joi seara, a adăugat preşedinţia franceză, precizând că echipe de ajutor poloneze - 146 de pompieri, susţinuţi de 49 de vehicule.

Comisia Europeană a declarat, de asemenea, că satelitul Copernicus al UE a fost activat de Paris pentru a colecta date esenţiale pentru primele echipe care vor interveni în zonele devastate de flăcări.

Mii de pompieri luptă în prezent în Franţa împotriva incendiilor de pădure reizbucnite pe fondul valurilor de căldură şi a lipsei ploilor.

Miercuri seara, opt incendii majore ardeau în Franţa - în Gironde (sud-vest), Maine-et-Loire (vest), Jura (est), Drome, Aveyron şi Lozere (sud-est).

Citește continuarea AICI...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel