Pilonul 2 de pensii. Cum verifici suma și când poți retrage banii din fondul de pensie privată

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

În România există patru sisteme de pensii: pensia de stat (Pilon I), pensia privată obligatorie (Pilon II), pensia facultativă (Pilon III) și pensia ocupațională (Pilon IV).

Începând din 2018, contribuția obligatorie pentru Pilonul II este de 3,75% și se reține automat din salariul brut, informează Știrile PRO TV. Toate persoanele până în 45 de ani care sunt angajate, contribuie automat la Pilonul I și Pilonul II de pensii, iar în primele patru luni de la angajare, ei pot alege administratorul care să le gestioneze pensia privată.

Dacă în cele patru luni nu și-au ales administratorul, li se va desemna automat un asigurator din oficiu.

Potrivit legislației actuale, din salariul brut, 21,25% sunt direcționați către CAS–Pensie Pilon I, iar 3,75% se duc către pensia privată Pilon II.

 

Ce este pilonul II de pensii

 

În 2007, România a urmat practica internațională si a introdus un sistem de pensii private, la recomandarea și sub supravegherea Băncii Mondiale și a Uniunii Europene.

Din suma destinată pentru Pilonul I, o parte a fost redirecționată către Pilonul II, care este un fond administrativ privat sau pensie obligatorie.

În 2007, contribuția la Pilonul II era obligatorie pentru tinerii care aveau până în 35 de ani și opțională pentru cei cu vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani.

 

Cum verifici suma din fondul de pensie privată

 

Cei interesați să afle ce sumă de bani au acumulat până în prezent trebuie să acceseze site-ul Autorității de Supraveghere Financiară și să completeze o cerere.

După completarea cererii, persoanele vor fi contactate de către administratorul fondului care le va oferi toate informațiile necesare.

În cazul în care persoanele nu și-au ales fondului de pensii și vor să afle cine le adminstrează pensia privată, trebuie să intre pe același site, să-și completeze numele, prenume și CNP-ul și le va apărea administratorul și detaliile de contact.

 

Pilonul IV de pensii private

 

Pensia ocupațională (Pilonul IV) reprezintă o sumă de bani lunară pe care angajatorul o poate pune într-un cont deschis de către un angajat la o bancă, pe parcursul timpului petrecut în companie.

Suma de bani se stabilește împreună cu angajatorul în funcție de vechime, funcția deținută și salariu.

 

Retragerea banilor - când este posibilă

 

Banii din contul de pensie administrată privat (Pilon II) se pot retrage la vârsta pensionării sau înainte, în cazul pensionării cu grad I sau II de invaliditate.

În cazul decesului, banii ajung la moștenitorii legali.

 

Mai mulți bani la Pilonul II de pensii private

 

În momentul de față, contribuția la Pilonul II de pensii este de 3,75%, însă dacă se va aproba un proiect pregătit de Ministerul Muncii privind pensia privată obligatorie, românii ar putea avea bani mai mulți în cont.

Potrivit proiectului de ordonanță, comisionul de 0,5 %, pe care românii îl plătesc direct din contribuție, ar urma să dispară, iar administratorii fondurilor vor fi verificați de un comitet special atunci când investesc banii participanților.

În ultimii cinci ani, aproximativ 50.000 de românii și-au retras banii din contul privat de pensii.

În august 2022, banii strânși din Pilonul II de pensii au însumat peste 92 de miliarde de lei.

Potrivit unui raport al Autorității de Supraveghere Financiară, în ultimii cinci ani, peste 50 de mii de români și-au retras banii din Pilonul II de pensii.

Suma medie retrasă a fost de 13.200 de lei, însă unii au scos de aproape trei ori mai mulți bani decât valoarea contribuțiilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel