Peste 100 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19, respinse de ţările mai sărace

Alexandru Ichim |
Data publicării:
Fotografie creată de Rafael Classen rcphotostock.com, de la Pexels
Fotografie creată de Rafael Classen rcphotostock.com, de la Pexels

Ţările mai sărace au respins în decembrie 2021 peste 100 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19 distribuite de programul COVAX, în principal din cauza termenului lor scurt de valabilitate, a anunţat joi un oficial UNICEF, relatează Reuters.

"Peste 100 de milioane de doze au fost respinse numai în decembrie", a declarat Etleva Kadilli, director al diviziei de aprovizionare a UNICEF, în Parlamentul European, scrie Agerpres. 

Principalul motiv de respingere a fost livrarea de doze cu termen scurt de valabilitate, a spus ea.

Naţiunile mai sărace au fost, de asemenea, forţate să întârzie aprovizionarea pentru că nu dispun de suficiente facilităţi de depozitare, inclusiv de o lipsă a frigiderelor pentru vaccinuri, a declarat Kadilli.

Niveluri ridicate de ezitare în ceea ce priveşte vaccinarea



Multe ţări se confruntă, de asemenea, cu niveluri ridicate de ezitare în ceea ce priveşte vaccinarea, iar sistemele lor de sănătate sunt suprasolicitate.

De asemenea, numeroase doze de vaccinuri sunt depozitate şi aşteaptă să fie folosite în statele mai sărace.

Datele UNICEF privind aprovizionarea şi utilizarea vaccinurilor livrate arată că 681 de milioane de doze expediate sunt stocate în prezent în aproximativ 90 de state mai sărace, conform organizaţiei de caritate CARE, care a extras cifrele dintr-o bază de date publică.

Au folosit mai puţin de jumătate din dozele primite



Peste 30 de state mai sărace, inclusiv state mari precum Republica Democrată Congo şi Nigeria, au folosit mai puţin de jumătate din dozele primite, a precizat CARE.

Un purtător de cuvânt al Alianţei pentru vaccinuri (Gavi), unul din fondatorii COVAX, a declarat că nivelul ridicat de stocare s-a datorat unei creşteri a livrărilor în ultimul trimestru, mai ales în decembrie.

El a precizat că majoritatea vaccinurilor livrate recent de COVAX au un termen de valabilitate mare şi, prin urmare, este puţin probabil să fie irosite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel