Permis de Călătorie Italia. Tot ce trebuie să știi despre noul document care permite circulația liberă

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:
Permis de Călătorie Italia. Tot ce trebuie să știi despre noul document
Permis de Călătorie Italia. Tot ce trebuie să știi despre noul document

Guvernul din Italia a anunțat introducerea unui Permis de călătorie, necesar circulației fără restricții între regiuni. Ce este exact și când este nevoie de el? Iată toate detaliile despre noul document. 

Permis de Călătorie și relaxarea restricțiilor. Acestea sunt cele două măsuri principale luate de guvernul din Italia începând cu 26 aprilie, ziua în care a început "Marea relaxare".

Oamenilor li se va permite să circule în zonele care rămân clasificate ca zone cu risc mai mare folosind un nou permis de călătorie. Acest certificat verde va atesta că deținătorul a fost complet vaccinat, testat negativ pentru coronavirus în ultimele 48 de ore sau că a trecut prin boală.

În contextul în care a existat confuzie cu privire la ceea ce este documentul, vă prezentăm o analiză mai detaliată a permisului verde și modul în care funcționează.

Ce îmi va permite să fac permisul de imunitate

 

Italia a relaxat restricțiile privind călătoriile interne din 26 aprilie. Cu toate acestea, călătoria către și dinspre zonele roșii și portocalii cu risc mai mare rămâne interzisă, cu excepția motivelor esențiale, cum ar fi pentru serviciu sau pentru o întâlnire medicală.

Dacă dețin un Permis de Călătorie, oamenilor li se vor permite să călătorească liber către și din aceste zone din motive neesențiale, cum ar fi turismul și vizitarea prietenilor. Documentul trebuie să fie prezentat înainte de a urca în mijlocul de transport, fie că vorbim de aeroporturi sau gări, sau dacă ești oprit de poliție la un punct de control.

Italia a lansat deja câteva linii de tren „fără Covid”, care permit pasagerilor să urce doar dacă pot prezenta un certificat de test negativ.

Guvernul ia în considerare, de asemenea, să permită desfășurare anumitor evenimente culturale și sportive cu public în zonele Galbene. De exemplu, meciurile de fotbal s-ar putea desfășura cu spectatori.

Cine are nevoie de document și cine este scutit

 

Documentul este necesar ori de câte ori călătorești din motive neesențiale, de exemplu în vacanță, în regiuni ale Italiei care sunt clasificate ca zone roșii sau portocalii.

Aceste clasificări se aplică în prezent pentru șase regiuni italiene, însă sunt reevaluate săptămânal pe baza celor mai recente date de sănătate.

Dacă călătoriți din motive esențiale, nu aveți nevoie de un permis verde, fiind suficientă declarația pe proprie răspundere (formularul de auto-certificare).

Dacă călătoriți dintr-o zonă galbenă în alta, nu este necesar niciun permis sau declarație.

Nu este necesar un permis verde dacă călătoriți pentru a vă întoarce acasă (la o adresă la care sunteți rezident oficial), indiferent de culoarea zonei.

Copiii cu vârsta sub doi ani sunt scutiți de această cerință.

Cum arată Permisul de Călătorie și cum îl obțineți

 

În viitor, autoritățile plănuiesc ca permisul să fie digital și să funcționeze într-o aplicație pentru smartphone, cel mai probabil sub forma unui cod QR. 

Deocamdată acesta este sub forma unui certificat pe hârtie, bazat pe documentele clasice. Acestea sunt aceleași documente care se eliberează deja celor care s-au testat negativ, s-au recuperat după boală sau au fost complet vaccinați.

Certificatul va fi valabil șase luni pentru cei vaccinați sau recuperați după boală și poate fi eliberat de centrul de vaccinare sau, în caz de recuperare, de către un spital, medic de familie sau pediatru. Certificatele obținute prin testarea negativă pot fi eliberate de centrele de testare sau de farmacii. 

Sancțiuni severe pentru falsificare documentului

 

Sancțiunile pentru cei care falsifică documentul sunt severe. Ultimul decret al guvernului prevede majorarea cu o treime a pedepselor cu închisoarea pentru oricine folosește documente oficiale contrafăcute sau modificate.

Oricine va fi găsit făcând declarații false pentru a obține permisul ar putea fi amendat cu până la 3.000 de euro.

Este același lucru cu "Certificatul verde" al UE? 

 

Guvernul italian nu a făcut încă o declarație cu privire la participarea la schema de certificate verzi la nivelul UE, propusă de Comisia Europeană. Cu toate acestea, se pare că permisul de imunitate italian va fi legat de inițiativa UE.

"Permisele de vaccinare emise în UE sunt valabile în Italia”, au declarat oficialii în momentul în care au anunțat propriul permis de imunitate.

Comisia UE și-a prezentat propunerea pentru un card de vaccinare la mijlocul lunii martie, despre care spune că ar trebui să fie operațională până în iunie.

Ideea "pașapoartelor COVID" s-a dovedit destul de controversată în Italia, cu îngrijorarea că ar fi coercitivă. Cu toate acestea, nu a existat genul de opoziție văzută în Marea Britanie, unde ideea „pașapoartelor de vaccinare” a fost descrisă ca "divizorie și discriminatorie” de zeci de parlamentari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel