Operațiunea „Karabu”, în Spania. 17 români și spanioli, prinși într-o rețea ilegală de roșcove: Cum au câștigat 70.000 euro

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Operațiunea „Karabu”, în Spania. 17 români și spanioli, prinși într-o rețea ilegală de roșcove: Cum au câștigat 70.000 euro. FOTO: captură elpais.com
Operațiunea „Karabu”, în Spania. 17 români și spanioli, prinși într-o rețea ilegală de roșcove: Cum au câștigat 70.000 euro. FOTO: captură elpais.com

Agenții Gărzii Civile din Spania au arestat 17 persoane în provincia Valencia, inclusiv o femeie de afaceri din industria roșcovelor, pentru comerțul ilegal cu 43.284 de kilograme din acest fruct leguminos, care a fost furat din fermele private și din parcuri publice. Expedierea ilegală ar însemna un beneficiu minim de 70.000 de euro, potrivit oamenilor legii.

Operațiunea a avut loc în ultimele luni ale anului 2022, septembrie, noiembrie și decembrie, iar rezultatul a fost arestarea a 17 persoane în orașele Cheste, Sagunto, Picassent și Paiporta din Spania, cu vârste cuprinse între 20 și 57 de ani, dintre care șase femei și 11 bărbați, de naționalități spaniole și române. Deținuților li se atribuie infracțiunile de deturnare, falsificare de documente, furt și infracțiune împotriva sănătății publice.

Ancheta a început după o inspecție de rutină efectuată de agenți în timpul sezonului de depozitare, în care s-a depistat că erau persoane care cumpărau roșcove la un preț mic pentru a-l putea revinde în magazinele situate în provinciile Castellón și Valencia, profitând de prețul ridicat al acestui fruct pe piață.

2. -imagine fara descriere- (operatiunea-karabu--in-spania--17-romani-si-spanioli--prinsi-intr-o-retea-ilegala-de-roscove-cum-au-castigat-70-000-euro--2.jpg)

Natalia a mers în Spania pentru o viață mai bună, dar și-a găsit sfârșitul în mâinile fostului iubit: L-a denunțat în urmă cu o lună, dar autoritățile l-au lăsat liber

 

Operațiunea „Karabú”

 

Agenții au monitorizat vânzările în mai multe depozite de roșcove și au observat cum într-unul dintre puncte, situat în sud-vestul Valencia, se desfășura vânzarea acestui fruct cu documentație de proveniență completată fraudulos și cu o cantitate de kilograme greu de produs dacă se ia în considerare extensia și numărul de arbori.

Agenții au deschis astfel operațiunea „Karabú”, care s-a soldat cu arestarea unei femei de afaceri din sectorul industriei roșcovelor, care a primit acest fruct în firma sa. Roșcovele cumpărate au fost deturnate în diferite ferme din provincie și lipseau, în majoritatea cazurilor, documentația care să susțină proveniența lor. În alte cazuri, s-a achiziționat o mare cantitate de roșcove din parcuri publice și din alte zone municipale, cunoscând această neregulă.

3. -imagine fara descriere- (operatiunea-karabu--in-spania--17-romani-si-spanioli--prinsi-intr-o-retea-ilegala-de-roscove-cum-au-castigat-70-000-euro--3.jpg)

Spania. Mai mulți români au „jumulit” zeci de spanioli de ceasuri și bijuterii. Hoții au folosit o metodă cunoscută pentru a-și „mări veniturile”

 

Garda Civilă sporește controalele

 

Roșcovul obținut ilegat a fost depozitat împreună cu altul de proveniență legală pentru a da mărfurilor un aspect legal. Pentru aceasta, s-au făcut documente false despre proveniența acestora și s-au folosit datele personale ale mai multor clienți, care, după întâlnirea cu agenții, au recunoscut că din exploatarea lor nu se poate produce cantitatea de boabe de roșcove care le-a fost adjudecată.

Acest roșcov a fost depozitat și, ulterior, transformat și introdus în lanțul trofic, atât animal, cât și uman, acest fapt putând prezenta un risc întrucât originea și trasabilitatea lui erau necunoscute.

Considerat acum un superaliment, roșcovul a fost folosit ca hrană pentru animale de mulți ani. Utilitatea sa ca ingredient alimentar natural sau ingredient pentru industria cosmetică și farmaceutică a făcut ca produsul să își mărească prețul. Garda Civilă dublează controalele în teren și în depozite pentru a preveni vânzarea produsului furat.

Români din Spania, trafic cu mașini de lux de milioane de euro. Le furau, le schimbau seriile de șasiu și le vindeau în toată Europa

 

------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4     

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel