ONU: 249 de morţi şi 553 de răniţi în rândul civililor în prima săptămână a invaziei ruse în Ucraina

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Biroul ONU pentru drepturile omului a transmis joi că a confirmat că 249 de civili au fost ucişi şi 553 răniţi în Ucraina în prima săptămână a invaziei ruse, relatează Reuters.

Bilanţul, realizat până la mijlocul nopţii de miercuri spre joi, a crescut de la 227 de morţi şi 525 e răniţi în raportul din urmă cu o zi.

"Majoritatea pierderilor în rândul civililor înregistrate între 24 februarie, ora 04:00, şi 2 martie, miezul nopţii, au fost cauzate de folosirea de arme explozive cu o rază mare de impact, inclusiv bombardamente cu artilerie grea şi cu sisteme de rachete, dar şi de atacuri aeriene şi cu rachete", se arată într-un comunicat.

A opta zi a invaziei: Noi bombardamente ruse

 

Invazia rusă în Ucraina intră în cea de-a opta zi: după o noapte de bombardamente intense, în această joi delegaţiile rusă şi ucraineană au prevăzută o a doua rundă de negocieri în Belarus pentru a încerca să ajungă la un acord de încetare a focului, în timp ce numărul refugiaţilor de război ucraineni a depăşit deja un milion de persoane.

A început o nouă rundă a negocierilor dintre Ucraina şi Rusia

 

Negocierile dintre Ucraina şi Rusia au început la frontiera polono-belarusă, iar obiectivul delegaţiei ucrainene este să se convină o încetare imediată a focului şi coridoare umanitare care să le permită civililor să părăsească localităţile de pe linia frontului, a anunţat un consilier prezidenţial ucrainean, transmit Reuters şi AFP.

'Am început discuţiile cu reprezentanţii Rusiei. Punctele cheie de pe agendă sunt o încetare imediată a focului, un armistiţiu şi culoare umanitare pentru evacuarea civililor din oraşele şi satele distruse sau bombardate constant ', a scris consilierul Mihailo Podoliak pe Twitter, postând o fotografie cu membrii celor două delegaţii la masa negocierilor.

Riscul de război nuclear e real şi va fi greu ca Putin să fie înlăturat din interior

 

Ziaristul rus Dmitri Muratov, opozant al Kremlinului şi laureat anul trecut al Premiului Nobel pentru Pace, a cerut joi ''o încetare a focului necondiţionată'' în Ucraina şi a estimat că în urma invaziei ruse împotriva acestei ţări ''există o ameninţare reală a unui război nuclear'', el susţinând că în parlamentul rus a fost prezentat şi un film cu un atac asupra SUA.

Adresându-se prin videoconferinţă subcomisiei pentru drepturile omului din Parlamentul European, redactorul-şef al publicaţiei Novaia Gazeta a amintit că ministrul de externe rus Serghei Lavrov a spus miercuri că al treilea război mondial nu va putea fi decât unul nuclear, relatează agenţia EFE.

Muratov crede că în acest moment ''cel mai mare pericol'' este ''posibilitatea, ameninţarea unui răspuns nuclear pe care deja l-a indicat (preşedintele rus Vladimir) Putin când a spus că dacă SUA vor interveni (în războiul din Ucraina), răspunsul pe care-l va da (Rusia) va fi unul pe care nu l-a mai văzut în istorie''.

''Toate astea par un coşmar, dar nu exclud posibilitatea ca la un moment dat să se vadă tentaţi să apese butonul roşu'', este de părere jurnalistul rus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel