OMS preconizează: Număr mare de spitalizări, chiar dacă Omicron pare mai puţin periculoasă

Mihaela Horchidan |
Data actualizării: | Data publicării:

Transmiterea rapidă a variantei Omicron va duce la ''un număr mare de spitalizări'' ale bolnavilor de COVID-19, chiar dacă această tulpină se dovedeşte mai puţin periculoasă decât predecesoarea, a avertizat marţi biroul regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), potrivit AFP.

 

''O creştere rapidă a Omicron, aşa cum constatăm în mai multe ţări, chiar dacă se combină cu o formă a bolii mai puţin gravă, va determina cu toate acestea un număr ridicat de spitalizări, în special în rândul celor nevaccinaţi'', a declarat pentru AFP Catherine Smallwood, unul dintre principalii responsabili din cadrul OMS Europa.

În faţa tulpinii Omicron, statele ezită între restricţii stricte şi o strategie mai suplă, ca urmare a indiciilor referitoare la gravitatea mai redusă a variantei Omicron.

''Este prea devreme pentru a putea spune dacă valul Omicron va fi mai grav sau mai puţin grav decât Delta'', a subliniat Smallwood ''chiar dacă datele preliminare referitoare la populaţiile afectate în primul rând în Europa (Anglia, Scoţia, Danemarca) arată că Omicron ar putea cauza un risc mai redus de spitalizare în comparaţie cu Delta. Nu am văzut încă impactul pe care Omicron îl are asupra grupurilor cele mai vulnerabile: persoane vârstnice care nu au finalizat încă schema completă de vaccinare'', a afirmat expertul.

Din primele studii realizate in Africa de Sud, Scoţia şi Anglia săptămâna trecută rezultă că Omicron pare să determine mai puţine spitalizări în comparaţie cu Delta. Potrivit acestor date, încă incomplete şi care trebuie interpretate cu prudenţă, Omicron ar putea fi cu 35% până la 80% mai puţin sever decât Delta, scrie Agerpres. 


Număr record de infectări în întreaga lume, pe fondul răspândirii Omicron

 

Anunțul vine în contextul în care cazurile de Covid-19 la nivel mondial au atins luni un record zilnic, perturbând sezonul de sărbători la un an după ce vaccinurile au început să fie distribuite și la doi ani de la apariția virusului Covid, relatează Bloomberg.

Cele peste 1,44 milioane de infecții la nivel mondial au depășit recordul anterior, fără a lua în calcul o zi din decembrie 2020, când Turcia a anunțat un număr semnificativ de cazuri antedatate. Un indicator mai conservator - media mobilă pe șapte zile, care elimină fluctuațiile punctuale și neregulile de raportare - este, de asemenea, la un nivel record.

Varianta extrem de transmisibilă Omicron devine rapid tulpina dominantă la nivel global, deoarece evită imunitatea oferită în mod normal de vaccinuri și de infecțiile anterioare. Media de șapte zile se ridica luni la aproximativ 841.000 de cazuri, un salt de 49% față de acum o lună, când Omicron a fost identificat pentru prima dată în Africa de Sud.

Studiile sugerează că, deși Omicron infectează de 70 de ori mai repede decât tulpinile anterioare, boala pe care o provoacă ar putea să nu fie la fel de severă, în special pentru persoanele care au fost vaccinate și au primit o injecție de rapel. Ușurința cu care se transmite și numărul tot mai mare de cazuri ar putea totuși să afecteze capacitatea spitalelor din întreaga lume, lăsându-i pe cei nevaccinați și pe toți cei care au nevoie de îngrijiri medicale pentru alte afecțiuni în impas.

Decesele zilnice din cauza Covid nu au crescut semnificativ. Media mobilă de șapte zile a deceselor a oscilat la aproximativ 7.000 de la jumătatea lunii octombrie, după ce a scăzut de la un vârf determinat de Delta, potrivit Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel