Omicron face ravagii în Italia. Autoritățile raportează record de infectări în ultimul an

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Număr record de infectări Covid în Italia pentru ultimul an. Autoritățile italiene anunță vineri 28.632 de cazuri noi.

Un număr de 28.632 de persoane au fost testate pozitiv în ultimele 24 de ore, potrivit datelor Ministerului Sănătății, în timp ce joi erau 26.109.

Potrivit Ministerului Sănătății, în prezent există 331.968 de infectări în Italia.

De la începutul pandemiei, numărul total de cazuri se ridică la 5.336.795, iar numărul deceselor la 135.421.

Numărul celor externați și vindecați este, în schimb, de 4.869.406, în creștere cu 14.457 față de joi.

Rata de pozitivare este de 4,27%, față de 3,6% cât era joi, conform agenției ANSA.

Evoluția infecțiilor din ultimele zile a atins un nou vârf: a trecut mai bine de un an, de la sfârșitul lunii noiembrie 2020, de când au fost înregistrate peste 28.000 de cazuri. Pe 26 noiembrie anul trecut erau 29.000 de cazuri, dar numărul decedaților - 822 - era mult mai mare. Vineri sunt 120.

 

Mario Draghi, criticat de liderii UE din cauza restricţiilor impuse de Italia

 

Premierul Italiei, Mario Draghi, a fost criticat, joi, la summitul Consiliului European, din cauza deciziei de introducere a restricţiilor suplimentare de călătorie la frontierele Italiei, iar instituţiile europene îi atrag atenţia liderului de la Roma că trebuie să respecte certificatele COVID-19.

Guvernul Italiei tocmai a introdus, până pe 31 ianuarie, obligativitatea prezentării de rezultate negative la teste COVID-19 pentru accesul în Italia, deşi Uniunea Europeană a adoptat certificatele COVID-19, care conţin date despre vaccinare, vindecare sau testare, tocmai pentru a facilita circulaţia în spaţiul UE pe durata pandemiei.

Decizia Guvernului Mario Draghi a provocat "stupoare" în rândul liderilor UE, reuniţi la Bruxelles pentru summitul Consiliului European, afirmă oficiali citaţi de cotidianul Il Sole 24 Ore.

Mario Draghi susţine că a impus noile restricţii pentru că Italia are mai puţine cazuri de infecţii cu tulpina Omicron decât alte state UE. "Trebuie să menţinem acest avantaj de protejare a sistemului medical naţional", a argumentat Draghi.

"Însă mulţi lideri europeni au atras atenţia asupra coordonării internaţionale şi asupra necesităţii informării în prealabil a celorlalte ţări, pentru a exista măsuri proporţionate", a afirmat un oficial UE, sub protecţia anonimatului.

"Nu s-a discutat nominal despre ce ţară este vorba, dar s-a decis că este necesară coordonarea între statele membre UE", a explicat un alt funcţionar european. Liderii UE au elaborat un proiect de document care are următoarul conţinut: "Sunt necesare eforturi coordonate. Restricţiile trebuie să se bazeze pe criterii obiective, nu trebuie să afecteze funcţionarea pieţei unice şi nu trebuie să împiedice în mod disproporţionat libera circulaţie între statele membre sau călătoriile în spaţiul UE".

"Noi suntem foarte mulţumiţi că am adoptat certificatul COVID-19 în timp-record. Toate acţiunile trebuie să fie coordonate. Deciziile unilaterale arată că UE nu are capacitatea de a înfrunta rapid problemele generate de pandemie", a declarat David Sassoli, preşedintele Parlamentului European.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel