Olanda. Doi români, frate și soră, prinși în plasa unui conațional, care i-a făcut patroni peste noapte: „Am căutat un loc de muncă”

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:

Doi români, frate și soră, au fost prinși în plasa unui proprietar al unui magazin en-gros de produse alimentare, din Den Bosch, provincia Brabantul de Nord din Olanda, care le-a promis o sumă frumoasă de bani dacă devin administratorii companiei lui. De fapt, totul a fost o escrocherie pusă la cale de un conațional.

De la începutul anului 2015, conaționalii au ajuns directori ai unei companii care a fost declarată falimentară șase luni mai târziu, lăsând în urmă o datorie de aproximativ două milioane de euro. Administratorul a stabilit că nu sunt disponibile înregistrări, cu excepția unui contract de cumpărare din care reiese că societatea a fost vândută unei cuplu de români la începutul acelui an pentru suma de 50.000 de euro. Activele s-ar fi ridicat la mai mult de un milion și jumătate la momentul transferului firmei către români. 

Olanda. Român, condamnat la închisoare după ce a făcut o avere din închiriatul caselor care nu-i aparțineau

 

„Nu am căutat o companie, am căutat un loc de muncă”

 

Cumpărătoarea româncă a companiei a declarat ulterior că a solicitat la Poliție „prestații de asistență socială”. Ea a spus că nici măcar nu știe ce este un „BV sau o fundație”. „Nu căutam o companie. Căutam un loc unde să mă angajez”. La un interogatoriu ulterior, românca înșelată afirmă că acordul era ca firma să fie pusă pe numele ei timp de două luni, iar vânzătorul a aranjat totul. „Fratele meu ar fi primit 1.500 de euro dacă ar fi devenit director pentru o lună”, mai spune ea.

Vânzătorul a depus 10.000 de euro în numerar în contul bancar al fratelui româncei și apoi acei bani au fost transferați în contul privat al vânzătorului. „Prețul de cumpărare a fost o minciună”, potrivit proprietarului. Românul susține că văzut că TIR-urile la descărcat stocuri (inclusiv ulei de floarea soarelui) în magazie și că stocurile au dispărut treptat după aceea. Românul mai spune că nu știa nimic despre ce s-a întâmplat cu adevărat în firmă și confirmă că suma pentru cumpărarea firmei nu a fost de fapt plătită de fapt, niciodată.  "M-am bucurat să am 200 de euro în buzunar”, a spus acesta. 

Olanda. Muncitorii români, puși să doarmă într-o cabină de TIR sau container: „Avem nevoie de ei pentru munca pe care alții nu vor să o facă”

 

„Frații români erau doar niște paravane”

 

Instanța a constatat că presupusul vânzător al companiei a abuzat de succesorii săi români pentru a fi director de facto sub pavilionul companiei și pentru a goli stocurile companiei. „Astfel (n.r. - vânzătorul) a urmărit în mod deliberat falimentul, cu un deficit uriaș”.

„Frații români erau doar niște paravane. În timpul mandatului său oficial de director, suspectul a încălcat obligația administrativă. Cu toate acestea, nu se poate dovedi legal și convingător că inculpatul a făcut acest lucru pentru a scăpa în mod fraudulos de drepturile creditorilor”, mai adaugă instanța.

Olanda. Controale drastice la angajatorii sezonierilor români: „Practică muncă grea și periculoasă, mai des decât olandezii”

 

Persoane vulnerabile abuzate

 

Vânzătorul a fost condamnat la 24 de luni de închisoare întrucât nu a ținut nicio evidență a contabilității.

„Prin așa-zisă numire a celor doi frați români, suspectul a încercat să scape de responsabilitate și a abuzat de acești români care se aflau într-o poziție precară financiar. Acționând în acest fel, acuzatul a eludat plata datoriilor către stat. Pe lângă Administrația Fiscală și Vamală, care a trebuit să meargă la Curtea Supremă pentru a-și recupera datoria,  furnizorii individuali au fost și ei prejudiciați financiar. Suspectul a abuzat în mod calculat de persoane vulnerabile pentru a nu-și asuma situația periculoasă în care a ajuns”, arată rechizitoriul.

Olanda. Bandă de români, spargere de 300.000 de euro: „Nu există nicio dovadă”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel