Olanda. Români, arestați după ce au intrat într-un șantier. Poliția era pe urmele lor: „I-am urmărit discret”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Olanda. Români, arestați după ce au intrat într-un șantier. Poliția era pe urmele lor: „I-am urmărit discret” FOTO: captură ad.nl
Olanda. Români, arestați după ce au intrat într-un șantier. Poliția era pe urmele lor: „I-am urmărit discret” FOTO: captură ad.nl

Patru români au fost arestați după ce au pătruns într-un șantier din Emmeloord, provincia Flevoland din Olanda. Prada constă în instrumente și o sumă mare de bani. Poliția îi căuta pe hoți de ceva vreme. 

Este vorba despre patru români, în vârstă de 33, 40, 41 și respectiv 43 de ani, fără domiciliu în Olanda. „Am bănuit că au făcut deja o recunoaștere preliminară în vecinătatea Emmeloord. Apoi, săptămâna trecută, i-am urmărit discret la un șantier din partea de nord. Aici am văzut că au urcat de mai multe ori peste gardul șantierului”, relatează un purtător de cuvânt al Unității Naționale.

„Pentru a vedea unde vor duce suspecții bunurile furate, am continuat să îi urmărim. În cele din urmă i-am arestat într-un loc de depozitare suspectat din Amsterdam”. În ce constau instrumentele și câți bani au găsit în acel loc, polițiștii nu vor să spună momentan pentru că există o anchetă în desfășurare.

Trei suspecți au trebuit deja să răspundă în fața judecătorului de instrucție. El a decis că toți trei vor rămâne în arest preventiv. „Cel de-al patrulea bărbat a fost eliberat”, a stabilit procurorul. „Dar încă investigăm implicarea lui”.

Român, despăgubit cu zeci de mii de euro de Poliția din Amsterdam: „Compensații pentru durerea și umilința îndurată”

 

„Am observat o creștere puternică a numărului de furturi de pe șantiere”

 

Poliția investighează dacă cei patru români sunt „bandiți mobili”, adică grupuri criminale care călătoresc, care sunt implicate în principal în așa-numitele infracțiuni de proprietate. „Din 2019, există Directiva de banditism mobil. Dacă putem demonstra că au venit în Olanda doar pentru a fura, judecătorul poate impune pedepse mult mai mari decât se acordă în mod normal pentru aceste infracțiuni”, a spus purtătorul de cuvânt.

Echipa de infrastructură a Unității Naționale Nord-Vest este implicată de ceva timp în această ramură a criminalității. „Am observat o creștere puternică a numărului de furturi de pe șantiere. Ulterior, au fost analizați posibilii autori care erau eligibili pentru acest lucru. Pe baza informațiilor înregistrate anterior de colegi, s-a decis să țină cont de acest grup. Informațiile au fost obținute în timpul unei verificări anterioare a vehiculului”.

Olanda înăsprește legea privind exploatarea muncitorilor străini: Angajatorii, pedepsiți dacă plătesc prost sau le rețin actele lucrătorilor

 

Olanda se confruntă cu un fenomen infracţional pe care autorităţile l-au numit banditism mobil

 

Olanda se confruntă cu un fenomen infracţional pe care autorităţile l-au numit banditism mobil. Grupări organizate ajung în regatul olandez pentru o perioadă scurtă de timp, fură din magazine, din buzunare sau din locuinţe, după care pleacă mai departe spre ţările vecine. Grupurile sunt formate în special din cetăţeni est-europeni, românii fiind specializaţi mai ales în furturi din magazine. Bunurile sustrase sunt de obicei vândute în ţara de origine.

Biroul procurului general din Olanda atrage atenţia infractorilor est-europeni că furtul din magazine nu se pedepseşte doar cu o simplă amendă sau cu închisoare de una sau două săptămâni. Apartenenţa la un grup infracţional organizat poate duce la o detenţie preventivă prelungită şi atrage o pedeapsă mult mai severă.

„Viața lor era în pericol”. Zeci de muncitori români, exploatați și găzduiți în spații de cazare inumane, în Olanda: 90 euro/săptămână pentru un pat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel