O treime din apa potabilă din Franța, contaminată de un pesticid interzis, „probabil cancerigen“: În România, clorotalonilul se găsește pe tot

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Apa potabilă în Franța este nesănătoasă, după o contaminare generalizată cu reziduuri de pesticide considerate cu potențial cancerigen. Agenția franceză de securitate sanitară a publicat joi un studiu privind prezența în apa de la robinet a unor compuși chimici care sunt rareori sau deloc căutați în timpul controalelor periodice. În special, acesta atrage atenția asupra metabolitului clorotalonilului R471811, un fungicid interzis de mai mulți ani și ale cărui reziduuri au fost găsite "în mai mult de una din două probe".

Poate că este transparentă, dar apa pe care o bem ascunde lucruri. Joi, 6 aprilie, Agenția națională franceză pentru siguranța alimentară, a mediului și a sănătății la locul de muncă (Anses) a publicat un raport privind "apa destinată consumului uman". Anses a fost interesată în special de "prezența unor compuși chimici care nu sunt căutați sau sunt căutați doar rareori în timpul controalelor obișnuite". Acest studiu se referă la eșantioane de apă brută și tratată prelevate pe întreg teritoriul Franței, inclusiv în teritoriile de peste mări. 

Apa din Franța, contaminată de un pesticid cu potențial cancerigen 

 

Este apa de la robinet întotdeauna sigură? Potrivit unui raport al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentară, Mediu și Sănătate în Muncă (Anses) publicat joi, mulți francezi sunt expuși la apă potabilă care nu respectă reglementările. 

Cauza? Prezența aproape generalizată pe teritoriu a reziduurilor de clorotalonil, un pesticid comercializat de Syngenta, interzis din 2019 în Europa și clasificat "probabil cancerigen" din 2018 de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (Efsa), detaliază Ouest-France care a putut consulta raportul.

"Un caz se remarcă în mod special", potrivit Anses: metabolitul clorotalonilului R471811. Acesta din urmă provine din degradarea în mediul înconjurător a clorotalonilului, un fungicid interzis în Franța din 2020, dar folosit de mult timp în numeroase culturi (viță de vie, cereale, cartofi), potrivit unei fișe de fitofarmacovigilență a Anses din 2017. Acesta a atras atenția agenției de securitate sanitară pentru că este reziduul de pesticid găsit cel mai frecvent.

Cum se poate explica această descoperire bruscă?

 

Metabolitul în cauză, R471811, pur și simplu nu a fost cercetat până de curând și nu este încă inclus în planurile de monitorizare ale tuturor agențiilor regionale de sănătate (ARS), deoarece nu toate laboratoarele autorizate sunt capabile să îl măsoare.

Prin urmare, este imposibil, deocamdată, să se stabilească procentul exact al populației vizate, dar, potrivit Anses, 34% din apa potabilă din Franța este afectată. Trebuie menționat, totuși, că această estimare nu este exhaustivă, deoarece se bazează pe alegerea probelor făcută de experții agenției. "Mai mult de jumătate din populația franceză este îngrijorată", a declarat pentru Le Monde responsabilul tehnic al unui mare operator public, sub rezerva anonimatului.

Clorotalonilul se comercializează, la liber, în România



La o simplă căutare pe Internet, observăm că acest fungicid - clorotalonil - se comercializează și în România pe site-urile de profil sau de vânzări online.

Comisia Europeană nu a reînnoit autorizația pentru clorotalonil în 2019. Franța a acordat atunci o perioadă de grație până în mai 2020 pentru a permite vânzarea stocurilor acestui produs. La momentul respectiv, Bruxellesul a constatat că era "imposibil până în prezent să se stabilească faptul că prezența metaboliților de clorotalonil în apele subterane nu va avea efecte nocive asupra sănătății umane". Comisia se făcea ecoul concluziilor Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, care a scris în aprilie 2019 că clorotalonilul "ar trebui clasificat ca fiind cancerigen de categoria 1B", adică "suspectat" de provocarea cancerului.

 

-----------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel