O mamă disperată și-a vândut două fiice minore și un rinichi: Sărăcia și foamea m-au obligat

Nicoleta Baciu |
Data publicării:

Asemenea altor 3,5 milioane de afgani, familia lui Delaram Rahmati, în vârstă de 50 de ani, a trebuit să-și părăsească casa și să se mute la periferia orașului Herat. Femeia, care are grijă de soțul ei și de cei doi fii bolnavi, nu are bani să-și întrețină familia. Situația dificilă a forțat-o, așadar, să-și vândă cele două fiice minore și un rinichi. De altfel, tot mai mulți afgani, sărăciți de situația actuală din țară, întreprind acțiuni disperate.

Familia Rahmatis și-a părăsit casa din provincia Badghis din nord-vestul Afganistanului, în urmă cu patru ani, când o secetă uriașă a lovit zona. Pământul a devenit astfel necultivabil, iar satul a rămas părăsit.  De atunci, familia s-a mutat într-o colibă ​​de lut cu acoperiș de plastic într-una dintre mahalalele din Herat, vestul Afganistanului.

Dar viața la Herat nu le-a adus perspective mai bune. Nu există loc de muncă, dar mama, care are grijă de opt copii, trebuie să plătească taxe de spital pentru doi fii. Unul este paralizat, iar celălalt suferă de o boală psihică. În plus trebuie să plătească medicamentele pentru soțul său.

"A trebuit să vând două dintre fiicele mele la vârsta de opt și șase ani", a spus femeia, pentru The Guardian. Acu, în oraș, temperaturile au scăzut sub zero grade, iar viața devine din ce în ce mai dificilă.

O mamă disperată și-a vândut două fiice minore și un rinichi: Sărăcia și foamea m-au obligat

 

Delaram Rahmati și-a vândut cele două fiice în urmă cu câteva luni. Pentru fiecare dintre ei, un cumpărător necunoscut i-a plătit 20.500 de coroane, dar deocamdată ambele au rămas cu ea. Fetele vor merge într-o familie nouă când vor ajunge la pubertate.

Vinderea fetelor pentru căsătorie nu este neobișnuită în Afganistan. După cum subliniază The Guardian, odată cu adâncirea crizei economice, acestea sunt acum oferite la o vârstă din ce în ce mai fragedă, deoarece familiile nu mai sunt în stare să-și hrănească toți urmașii.

Criza umanitară se intensifică

 

De când guvernul taliban radical a venit la putere în august 2021, criza umanitară a țării s-a adâncit. Chiar înainte de venirea guvernului taliban la putere, bugetul afgan era dependent de banii externi, dar, la jumătatea anului trecut, afluxul de ajutor internațional s-a oprit. 

În plus, țara este afectată de o secetă prelungită, de efectele pandemiei COVID, dar și de creșterea dramatică a inflației, care a dus la o creștere bruscă a prețurilor la alimente. Prin urmare, ONU avertizează că Afganistanul "trăiește cea mai gravă criză umanitară din istoria sa recentă".

Tomáš Kocian, directorul regional al People in Need for the Middle East, a confirmat că situația din țară este "foarte proastă". "Nu este vorba doar despre venirea talibanilor. La aceasta trebuie adăugată seceta de anul trecut, care a fost cea mai mare din Afganistan din ultimii 27 de ani. Vedem și consecințele pandemiei COVID, iar ascensiunea talibanilor a însemnat înghețarea banilor care ajungeau la guvernul afgan. Trebuie subliniat aici că guvernul afgan a fost întotdeauna complet dependent de ajutorul extern, care a reprezentat 75 la sută din bugetul de stat", a spus Kocian.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel