NATO cere Chinei să nu ajute Rusia militar sau economic 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

 Alianţa Nord-Atlantică cere Chinei să evite oferirea de susţinere militară sau economică Rusiei în contextul invaziei în Ucraina, a declarat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, la finalul summitului de la Bruxelles.

"Astăzi, liderii statelor NATO au cerut Chinei să se abţină să susţină eforturile de război ale Rusiei. China nu trebuie să ofere susţinere economică sau militară pentru invazia rusă. În schimb, Beijingul ar trebui să îşi folosească influenţa semnificativă asupra Rusiei, pentru a promova o soluţionare imediată pe cale paşnică", a declarat Jens Stoltenberg în conferinţa de presă organizată la sediul NATO din Bruxelles.

"Mesajul nostru adresat Chinei este că trebuie să fie alături de restul lumii. Trebuie să condamne războiul brutal împotriva Ucrainei, să nu susţină Rusia nici prin mijloace economice, nici la nivel militar", a insistat secretarul general NATO.

China, care are relaţii bune cu Rusia, a evitat să condamne direct invazia militară rusă în Ucraina, dar a pledat în mai multe rânduri pentru respectarea suveranităţii naţiunilor şi a cerut Moscovei să găsească o soluţie diplomatică. Conform unor oficiali de la Washington, Beijingul analizează posibilitatea de a oferi asistenţă militară Rusiei. China nu a confirmat, dar nici nu a infirmat aceste informaţii. În schimb, Rusia a anunţat că nu a cerut asistenţă militară din partea Chinei.

Nu există date privind sprijin militar din partea Chinei pentru Rusia

 

Administraţia SUA nu a observat acţiuni ale Chinei privind furnizarea de armament Rusiei de la conversaţia preşedinţilor Joseph Biden şi Xi Jinping, a declarat marţi seară Jake Sullivan, consilierul prezidenţial american pentru Siguranţă Naţională.

"Nu pot face predicţii, dar vă pot spune că, de la recentele întâlniri şi de la conversaţia preşedintelui Biden cu Xi Jinping, nu am observat furnizarea de către China de echipamente militare Rusiei, dar sigur că monitorizăm situaţia atent. Vom continua să monitorizăm. Preşedinte Biden i-a transmis clar preşedintelui Xi Jinping implicaţiile şi consecinţele unei furnizări de echipamente, iar partea chineză înţelege bine", a afirmat Jake Sullivan. În discuţia de vinerea trecută, Joseph Biden i-a prezentat preşedintelui chinez, Xi Jinping, implicaţiile unei potenţiale decizii a Chinei de a oferi asistenţă militară Rusiei şi a pledat pentru menţinerea contactelor în mod constant între Washington şi Beijing, relatează Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel