MUTARE AMBASADĂ. Ambasadorul Egiptului, AVERTISMENT: „România nu ar trebui să RIȘTE”

Ideea de a muta Ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim presupune o decizie care comportă mai multe riscuri decât dividende şi va avea un impact în relaţiile Bucureştiului cu arabii şi lumea musulmană şi chiar şi cu anumite ţări europene, avertizează ambasadorul Egiptului la Bucureşti, Salah el-Sadek, într-un interviu pentru Digi24.

Întrebat la Digi24 despre faptul că premierul Viorica Dăncilă a menţionat posibilitatea mutării ambasadei noastre din Israel, de la Tel Aviv, la Ierusalim şi despre consecinţa acestui gen de mutare, în rândul ţărilor arabe, ambasadorul a răspuns: „Pe termen lung, trebuie să vedem cine are dreptul de decizie şi de a se ocupa cu relaţiile internaţionale în această ţară, aşa cum spune Constituţia voastră, nu a noastră. Este preşedintele.

Citește și MUTAREA AMBASADEI. Klaus Iohannis: Nu este o GLUMĂ. Doamna a reuşit să pună totul pe BUTUCI

Voi sunteţi acum la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Asta înseamnă că ar trebui să-i uniţi pe europeni, nu să îi divizaţi. Va avea un impact în relaţiile cu arabii şi lumea musulmană şi cred că şi cu anumite ţări europene, dacă luăm în calcul faptul că anumiţi membri europeni au puncte de vedere diferite faţă de decizia colectivă a europenilor şi nu este vorba doar de europeni, este majoritatea lumii, cu excepţia a foarte puţine ţări, şi acest lucru l-am văzut la votul care a avut loc la Adunarea Generală a ONU.

Este, aşadar, ceva împotriva voinţei comunităţii internaţionale. Dacă revenim la România, da, cred că va afecta relaţiile, pentru că noi, liderii noştri în general sunt mult influenţaţi de dorinţa popoarelor lor".

El a subliniat că că pentru viziunea pe termen scurt, când ceva de genul acesta este spus în public, în faţa media internaţionale, are efect imediat. Ambasadorul Egiptului a amintit că era o vizită pregătită din timp pentru regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, care era aproape pe drum spre aeroport, pentru că delegaţia lui era deja în România, şi a fost nevoit să o anuleze, ca impact pentru o astfel de declaraţie. De asemenea, o altă vizită planificată, pentru preşedintele Senatului, în Maroc, a fost anulată.

Citește și Mutare ambasadă. Dăncilă: "NU este vina mea". ULTIMA ORĂ

„Personal nu cred că România, care are relaţii stabile cu Orientul Mijlociu de zeci de ani, aţi investit în oameni şi bunăstare în această zonă, ar trebui să rişte toate acestea pentru motive neclare, pentru dividende care nu se vor returna, dacă ar face o astfel de mişcare”, a precizat diplomatul.

 

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

diaspora.n-nxt.27