Mirabela, prima româncă din Poliția de frontieră din Islanda: „Mulți români se sperie de mine“

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

O româncă este primul polițist de origine străină din Islanda. Ea locuiește aici de 13 ani și a fost selectată să lucreze la frontiera de stat din peste 200 de candidați.

Mirabela Blaga veghează la frontiera Islandei, tară unde locuiește de 13 ani, fiind căsătorită cu un islandez, alăturid e care are două fetițe. Ea este prima persoană de origine străină care lucrează la controlul de graniţa în cadrul poliţiei de frontieră, fiind cea care verifica paşapoartele tuturor celor intră sau ies din Islanda.

Mirabela Blaga este om de bază al poliţiei de frontieră din Islanda, lucrând pe aeroportul internaţional Keflavik, cea mai mare poartă de intrare în țară. Mirabela a fost selectată din peste 200 de candidaţi. Ca lucrător la frontier, trebuie să fie mereu în alertă.

„Am avut un caz în care respectivul încerca să pretindă a fi italian, eu cunoscând, descurcându-mă câteva cuvinte, am încercat să-l întreb pentru că mi-am dat seama. L-am întrebat câteva întrebări pe italiană şi nu a putut să-mi răspundă şi de-acolo a intervenit alt control mai detaliat şi s-a dovedit a fi altă naţie, care încerca să ajungă în Canada”, a explicat Mirabela într-un interviu acortdat celor de la stirileprotv.ro.

Dar cel mai mult îi plac reacţiile românilor atunci când îi ia la întrebări pe limba lor: „Rămân surprinşi, foarte surprinşi, mulţi se sperie...aaaa, o româncă, da...”

Soțul ei, îndrăgostit de oamenii din România

 

Când a ajuns acum 13 ani în Islanda, şi-a dat seama că trebuie să înveţe limba, dacă vrea să se integreze. Aşa că, la 21 de ani a făcut din nou liceul în Islanda, apoi facultatea de drept. Iar acum este la master. „N-a fost uşor, deci n-a fost uşor. Am plâns, îmi venea să renunţ, am avut noroc că m-au... şi familia, m-au susţinut şi soţul şi toată lumea. În acelaşi timp am început să lucrez ca translator pentru că nu erau translatori, veneau tot mai mulţi români”, le-a mărturisit românca reportilor Pro Tv.

Soțul ei, Runar, dar și fetițele lor, Carina și Vanesa, vorbesc românește și le place România. ″Îmi place în România. Oamenii sunt buni”, a spus soțul Mirabelei. 

Fetele ei vin des la bunici în țara natală a memi lor, pe care ogăsesc mereu surprinzătoare. „Îmi place la bunici, la ţară, faptul că e cald, oamenii şi mie îmi plac schimbările. Dacă stau prea mult aici deja mă plictisesc şi vreau să mă duc altundeva., mergem la oraş sau mergem să vedem ceva care nu am văzut data trecută”, au spus fetițele Mirabelei.

Mirabela s-a obişnuit cu frigul şi întunericul Islandei şi păstrează România în suflet. A înfiinţat recent şi o asociaţie pentru a-i ajuta pe românii care trăiesc pe insula din Oceanul Atlantic.

 [citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel