Ministrul Român de Externe, întâlnire cu omologul ungar: "Să ieşim din logica provocărilor şi a confruntării". Apel la "reţinere şi discernământ"

Andreea Cosma / 26 mai 2020, 13:16 Salveaza PDF Comentarii
gov.ro
gov.ro

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, marţi, că este necesar ca în relaţia româno-ungară să fie readus "climatul de încredere şi respect reciproc", făcând totodată apel la "reţinere şi discernământ".

"România este profund interesată să ieşim din logica provocărilor şi a confruntării şi propunem crearea premiselor conturării unei relaţii româno-ungare constructive civilizate, moderne, pragmatice, europene. Este nevoie să readucem în relaţia bilaterală climatul de încredere şi respect reciproc. De aceea, între noi există o relaţie foarte bună pe care am construit-o cu multă vreme în urmă, aşa încât să putem să conferim relaţiei bilaterale o traiectorie corespunzătoare parteneriatului nostru strategic. Ne dorim o abordare pozitivă a relaţiei cu Ungaria, ca buni vecini. Ne dorim să acţionăm împreună în baza principiilor din tratatul politic din 1996, în baza declaraţiei de parteneriat strategic româno-ungar pentru Europa Secolului XXI, din 2002. De aceea, am făcut şi facem apel la reţinere, la discernământ şi pledăm - în special în actualul context, care este marcat de efectele nocive ale crizei de COVID-19, care afectează toţi cetăţenii statelor noastre - pentru implicare deplină şi reală în construirea unei relaţii de bună vecinătate şi de parteneriat strategic autentic", a arătat Aurescu, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior al Ungariei, Peter Szijjarto.

Ministrul român a declarat că a avut o discuţie "foarte substanţială" cu privire la relaţia bilaterală. El a mai precizat că, "în pofida momentelor tensionate care s-au desfăşurat în ultima perioadă", Ministerul Român de Externe "s-a abţinut să reacţioneze", având ca scop detensionarea acelor momente. Totodată, Aurescu a subliniat că "o logică de parteneriat" evită "cu orice preţ, şi mai ales în momentele critice", escaladarea.

"Este o vizită care are loc într-o perioadă sensibilă, în această relaţie bilaterală, şi, aşa cum i-am mărturisit domnului ministru, am fost la început reticent cu privire la organizarea acestei vizite acum, pentru că suntem la zece zile până la ziua semnării Tratatului de la Trianon, 4 iunie, care are semnificaţii diferite pentru România şi, respectiv, pentru Ungaria. De asemenea, în ultima perioadă au existat o serie de momente tensionate la nivelul relaţiei bilaterale. Şi de asemenea, suntem într-un context excepţional, şi anume al stării de alertă în România", a spus Aurescu.

Aurescu a adăugat că i-a transmis omologului său că ar fi preferat ca vizita să aibă loc după data de 4 iunie, deoarece este necesară o bună pregătire a unei astfel de vizite. Pe de altă parte, a adăugat că l-a invitat pe Peter Szijjarto la Bucureşti, deoarece România "doreşte în mod cel mai sincer revenirea la o relaţie de parteneriat strategic real cu Ungaria.

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy