Militari ucraineni, antrenaţi în SUA pentru a opera drone Switchblade

Liviu Ludovic |
Data publicării:
Joe Biden anunţă asistenţă militară "semnificativă" pentru Ucraina /  Foto: US Marine Corps / Alexis Moradian
Joe Biden anunţă asistenţă militară "semnificativă" pentru Ucraina / Foto: US Marine Corps / Alexis Moradian

Un număr mic de militari ucraineni sunt antrenaţi în SUA în privinţa modului de operare a dronelor kamikaze 'Switchblade', o dronă de unică folosinţă, care, dirijată spre ţinta sa, detonează la impact, a dezvăluit miercuri un înalt oficial al apărării american, citat de Reuters.

În jur de 12 militari ucraineni sunt instruiţi cum să opereze drone de tipul Switchblade şi alte tipuri de arme. Ei au sosit în SUA în cadrul unor programe obişnuite de educaţie militară înainte de invazia Rusiei în Ucraina în 24 februarie.

"Este un număr mic de oameni, mai puţin de 12", a adăugat acesta, afirmând că "ei ar trebui să se întoarcă în curând în Ucraina", potrivit AFP.

"Am profitat de ocazie pentru a-i instrui timp de câteva zile în operarea UAV Switchblades", a declarat jurnaliştilor un responsabil american de top din domeniul apărării, sub rezerva anonimatului. 'UAV' este un vehicul aerian fără pilot.

Oficialul Pentagonului fusese întrebat în legătură cu afirmaţiile făcute în ajun, în cursul unei audieri în Congres a ministrului apărări Lloyd Austin, care indicase că SUA antrenează în afara Ucrainei soldaţi ucraineni în a mânui armele pe care le furnizează Washingtonul.

"Unii sunt instruiţi aici, în Statele Unite", a adăugat şeful Statului Major american, generalul Mark Milley, fără a oferi alte detalii.

Statele Unite şi-au retras consilierii militari din Ucraina înaintea invaziei ruse, încercând să evite o confruntare militară directă între forţele americane şi ruse care ar fi putut escalada într-un război mai amplu.

În urma retragerii acestor instructori, SUA şi NATO şi-au limitat livrările de arme şi echipamente Ucrainei la sisteme pe care forţele ucrainene ştiau să le opereze înaintea invaziei ruse.

Pachetul de ajutor militar include arme americane care au conferit Ucrainei un avantaj asupra forţelor ruse, cum ar fi rachete antitanc Javelin şi rachete sol-aer portabile Stinger care pot ţinti avioane ruseşti. De asemenea, ajutorul include sisteme din perioada sovietică, aflate încă în dotarea unor naţiuni NATO.

Dar dronele de tip Switchblades, care sunt relativ uşor de utilizat şi ar putea fi extrem de eficiente în atacarea forţelor terestre ruse, nu au făcut parte din programele de antrenament înainte de invazia Rusiei.

SUA trimite Ucrainei 100 de sisteme Switchblade

 

Secretarul adjunct al apărării pentru afaceri internaţionale de securitate, Celeste Wallander, a declarat recent că SUA s-au angajat să trimită Ucrainei 100 de sisteme Switchblade, fabricate de AeroVironment Inc.

Ministrul apărării american Lloyd Austin afirmase marţi că Pentagonul va trimite Ucrainei două variante ale Switchblade, inclusiv una cu focos antiblindate.

Se aşteaptă ca ucrainenii să folosească rapid primele 100 de sisteme trimise.

"Sunt convins că atunci când vor primi primul set de Switchblade va exista o cerere imediată din partea ucrainenilor pentru mai multe" astfel de drone, a declarat la 30 martie într-o audiere în Congres comandantul suprem al Forţelor aliate în Europa (SACEUR), generalul Tod Wolters.

Responsabilul american de top a refuzat să precizeze miercuri unde a avut loc antrenamentul ucrainenilor în SUA sau să ofere mai multe informaţii despre alte sisteme de arme pentru care ei sunt antrenaţi.

Pe teren, toate forţele ruse care fuseseră dislocate în regiunea Kiev au părăsit Ucraina, a mai spus miercuri acelaşi înalt oficial american, citat de AFP. "Apreciem că s-au retras complet de lângă Kiev şi Cernigău", a indicat el.

Bombardamentele ruse s-au intensificat în sudul şi estul Ucrainei, unde Rusia a anunţat că intenţionează să-şi focalizeze eforturile, dar "nu am constatat un aflux tangibil de forţe sau de resurse în Donbas", a mai spus acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel