Medicii trag un semnal de alarmă, după moartea Corneliei Catanga: „Boala are o evoluție imprevizibilă”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Medicii trag un semnal de alarmă, după moartea Corneliei Catanga: „Boala are o evoluție imprevizibilă”
Medicii trag un semnal de alarmă, după moartea Corneliei Catanga: „Boala are o evoluție imprevizibilă”

Cornelia Catanga, renumita artistă de muzică lăutarească, a murit vineri la Spitalul Universitar din Capitală.

Medicii au diagnosticat-o cu Covid-19 şi au descoperit că avea plămânii grav afectaţi. Ar fi prezentat simptome specifice coronavirusului cu o săptămână în urmă, dar s-a tratat acasă.

Specialiştii trag din nou un semnal de alarmă şi spun că este esenţial să cerem ajutor încă de la primele semne ale bolii.

În acest moment sunt 1.364 de pacienţi la terapie intensivă, iar în ultimul interval de 24 de ore au murit încă 116 oameni.

 

Cornelia Catanga s-a stins la Spitalul Universitar din Capitală

 

În vârstă de 63 de ani, Cornelia Catanga s-a stins în jurul orei 5 la Spitalul Universitar din Capitală. Interpreta de muzică lăutărească a ajuns acolo în toiul nopții. Era în stare gravă. Abia respira când familia a cerut ajutor la Salvare. Un test rapid Covid, dar și un altul PCR au confirmat faptul că era infectată cu SARS-CoV-2 .

„Am vorbit cu doamna doctor de la Salvare la telefon și mi-au spus că trebuie să o ducă la spital că nu poate respira. Când a ajuns tata la spital au ieșit afară și au spus că au resucitat-o de două ori, apoi au spus că a murit și într-un final că a avut și Covid”, spune fiica vitregă a Corneliei la Știrile PRO TV.

 

Apropiații insistă că artista nu ar fi avut simptome de Covid

 

Apropiații insistă însă că nu ar fi avut simptome de Covid.

În urmă cu 10 zile, Cornelia Catanga, potrivit unor apropiați ai familiei, a început să aibă temperatură, stare de moleșeală și durere de cap. La două săptămâni după ce un alt membru al familiei fusese diagnosticat cu Covid-19. A rămas însă acasă, unde s-a tratat inclusiv cu vitamine pentru o simplă răceală. În ultimele zile însă starea ei de sănătate s-a agravat, iar în momentul în care a ajuns la spital a fost prea târziu, plămânii artistei erau afectați în proporție de 90%.

Cornelia Catanga avea și alte afecțiuni. În 2019, a suferit un stop cardio-respirator, iar medicii i-au montat un stent la inimă. Avea probleme și cu vederea, așa că infecția cu Covid 19 i-a fost fatală.

 

„Fiecare pacient are complicațiile lui”

 

Și în urma acestui episod dramatic medicii insistă să nu ne tratăm singuri acasă, chiar dacă trăim cu senzația că am luat doar o simplă răceală.

„Fiecare pacient are complicațiile lui care apar în urma bolii, care știm că are o evoluție imprevizibilă și de multe ori, gravă”, spune Cristian, medic.

Agenția Europeană pentru Medicamente a anunțat că Ivermectina, un deparazitar pentru animale, nu este recomandată în prevenirea ori tratarea Covid 19 și poate agrava alte suferințe.

 

„România a sărăcit dintr-un anumit punct de vedere”

 

În cazul Corneliei Catanga artiștii au făcut front comun pentru a susține familia îndurerată. Deocamdată nu se știe în ce condiții va avea loc înmormântarea.

„Așa vrem, să o ducem la capelă, vrem să o ducem”, mai spune fiica vitregă.

Cornelia Catanga a intrat într-o orchestră ca instrumentist încă de fetiță.

„A luat acordeonul în brațe la vârsta de șase ani, iar la opt ani deja a cântat pentru prima dată pe scena. În ’85 are primul show la Sala Polivalentă, un show de muzică lăutărească și comedie cu Stela și Arșinel, iar în ’86 pleacă din țară la un turneu la Tel Aviv și Berlin, în “89 scoate primul disc lansat după Revoluție”, a precizat Simion Bogdan, artist.

„România, astăzi, a sărăcit dintr-un anumit punct de vedere, artistic, cultural și mai ales pe zona autentică a muzicii lăutărești. Doamna Catanga a fost, este și va rămâne o voce inconfundabilă și o artistă a poporului”, a spus Cezar Ouatu, artist.

Cornelia Catanga a umplut sălile de spectacole din țară și din străinătate timp de 20 de ani, în care a urcat pe scenă împreună cu soțul ei Aurel Pădureanu.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel