Matteo Salvini: „Italienii ar lucra ca agricultori sau badante dacă ar fi plătiți onorabil. Nu exploatați, nu ca sclavii!”

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:

Liderul extremei drepte italiene Matteo Salvini a precizat la postul de televiziune La7 faptul că italienii ar lucra ca menajere, îngrijitoare, agricultori, gunoieri sau zidari dacă ar fi plătiți „onorabil” și dacă nu ar fi exploatați.

Salvini a făcut aceste declarații în contextul în care aceste locuri de muncă sunt ocupate de străini, dintre care foarte mulți români. Fostul vicepremier al Italiei spune însă că este convins că italienii nu ar refuza aceste munci dacă ar fi plătiți conform legii.

„Dacă ați înființa o linie telefonică și ați pune italienilor întrebarea "ați lucra acum ca menajeră, îngrijitoare, agricultor, gunoier sau zidar dacă ați fi plătiți onorabil și conform legii", mii de italieni ar suna și ar fi de acord să facă orice fel de muncă. Bineînțeles nu exploatați, nu ca sclavii și fără niciun drept și protecție”, a spus Matteo Salvini.

Pe fondul blocării frontierelor, decizie luată de guvernele europene pentru a combate epidemia Covid-19, mii de muncitori români se duc în țările vest-europene pentru a strânge recolta pe câmpuri, cea care va hrăni continentul în lunile următoare.

Lucrătorii agricoli se deplasează pe baza unor acorduri pe care România le-a încheiat cu anumite guverne, cum ar fi guvernele germane și britanice, care prevăd excepții de la închiderea frontierelor și oprirea zborurilor. În ciuda avertismentului lansat de mai multe ONG-uri privind riscul de contagiune, nevoile economice ale lucrătorilor prevalează asupra preocupărilor pentru propria sănătate.

 

Italia, principala destinație de muncă a românilor, însă se pare că apar alți factori și mai pregnanţi

 

Italia este principala destinație de muncă a românilor, însă se pare că în prezent, apar alți factori și mai pregnanţi, precum atractivitatea salariilor, prin urmare salarii mai mari și chiar decontarea călătoriei.

„Există o singură evidenţă: Germania, Regatul Unit și Franța se pregătesc să aducă din România cât mai mulți lucrători agricoli. A izbucnit o adevărată luptă pentru acapararea acestor muncitori”, spune pentru Euronews, Jean-René Bilongo, de la Departamentul de Politici pentru Migrație și Incluziune FLAI-CGIL.

„Bineînțeles că există afinități, cum ar fi cea lingvistică, care a făcut mereu ca Italia să fie principala destinație de lucru a românilor, însă din câte reiese, acum intră în joc și alți factori mai pregnanţi, cum ar fi atractivitatea salariilor, prin urmare, salarii mai mari și chiar decontarea cheltuielilor de transport”, a mai declarat Bilongo.

 

Rareș Bogdan: „Sunt 125.000 românce înregistrate de badante în Italia”

 

„În Italia, spre exemplu, sunt 125.000 înregistrate de badante, adică asistente în casă, care se îngrijesc de oameni în vîrstă, de oameni care au dizabilități, mai puțin și de copii, bone. Pe lîngă aceste 125.000 există undeva între 60 și 70.000 care lucrează la negru, cele 125.000 erau doar înregistrate. Cîștigul acestor doamne a scăzut de la 1200-1300 de euro pe lună, chiar 1400 în urmă cu 10 ani, la aproximativ 800 chiar 650 de euro în zona Sicilia sau în zona Calabria, deci în zonele sudice ale Italiei care au sărăcit. Ei aceste doamne spuneau „Domnul Bogdan dacă cineva ne garantează că ne dă 500 de euro pe lună, nu 650, nu 750 de euro, sîntem de 16 ani plecate ne e dor de bătătură, ne e dor de biserică, cimitir, de grădină, de copiii care au crescut fără noi, vrem să venim înapoi. Important este ca guvernul să dea siguranță celor care vin și de asta eu fac scandal, poate deranjez colegi de la guvernare cînd fac scandal pe verificarea firmelor care recrutează forță de muncă și duc în Occident.

Occidentul azi cere forță de muncă din România. Germania cere 85.000 de oameni, s-au adus pînă acum aproximativ sub 10.000, 8-9.000, ei cer 85 de mii. Nu doar sparanghel, sau abatoare, multe alte locuri. Spania solicită forță de muncă, Italia solicită, Slovenia, Austria începe să deplaseze cu trenul forță de muncă din România aproximativ 13.000 în asistență socială. Sînt oameni care aveau contract de 60-90 de zile care sînt deja în plus cu 50 de zile și nu mai rezistă că stau cu acei oameni mulți în vîrstă, alții cu probleme, 24 din 24 și nu mai au capacitatea de a reacționa. Fac orice să vină acasă dar sînt în carantină blocați în țările respective.

Deci România este un furnizor de forță de muncă. Ei bine, pentru prima dată noi ar trebui să facem un recensămînt a acestor oameni să nu-i lăsăm să meargă de capul lor. Să le punem ambasadele, consulii, Camere de Comerț Româno-Germană, Româno-Franceză, Româno-Italiană în funcțiune și să vedem exact unde merg și care sînt condițiile pentru că foarte mulți merg pe niște condiții de aici și cînd ajung acolo li se iau actele și lucrează pe bani mai puțini. Inclusiv în Operațiunea „Sparanghelul" sînt ferme care au semnat pe 12,2 euro pe oră sau 8,5 euro pe oră și care în momentul ăsta nu păstrează limitele de muncă europeană, opt ore pe zi, îi duc pînă la 14-16 ore de muncă pe zi și nu le dau 13 euro ci le dau 6,5-7.

Ei bine, firmele care au făcut recrutarea trebuiesc verificate și date exemple extrem de dure, pînă la arestare dacă e cazul, cu amenzi colosale pentru cei care nu respectă dreptul la muncă al cetățenilor români din țările ajunse în Uniunea Europeană. Deci, pe de o parte trebuie să creăm alternativa ca unii să rămînă aici, să stea în România și să muncească și să le dăm venituri care să le permită să rămînă aici, să nu mai plece de lîngă familie, iar ceilalți care pleacă să le asigurăm securitatea nu doar sanitar-medicală ci și securitatea socială și economică. Acești oameni nu pot fi abandonați”, a spus Rareș Bogdan la cristoiublog.ro.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel