Italia. Începe procesul împotriva lui Salvini pentru sechestrare de migranţi

O comisie a Senatului italian a dat undă verde astăzi organizării unui proces împotriva fostului ministru de interne Matteo Salvini pentru sechestrarea ilegală a unor migranţi pe mare în vara lui 2019, însă decizia finală va aparţine plenului acestei camere, care se va pronunţa în termen de o lună, transmite AFP.

Paradoxal, comisia a dat undă verde unui eventual proces graţie voturilor senatorilor Ligii, partidul de extremă dreapta al lui Salvini.

Aceştia au reuşit să contreze celelalte formaţiuni, care încercau să blocheze orice decizie imediată, apreciind că ea va fi instrumentalizată de Salvini, care va poza în victimă exact înaintea unui scrutin regional extrem de important.

O victorie a Ligii pe 26 ianuarie în regiunea Emilia-Romagna, un bastion al stângii, ar putea antrena căderea guvernului format de Partidul Democrat (centru-stânga) şi Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem), şi declanşa alegeri legislative dorite de Salvini.

Cinci senatori ai Ligii au votat luni pentru un proces, cinci senatori de centru-dreapta au votat împotrivă, ceea ce revine la un aviz favorabil, conform regulamentului acestei camere. Senatorii coaliţiei de la putere au boicotat şedinţa.

Un vot final va avea loc în plenul Senatului, în termen de o lună.

 

Salvini: „Cale liberă pentru procesul meu!”

 

„Cale liberă pentru procesul meu!”, s-a bucurat Matteo Salvini, la o reuniune de campanie la Bologna luni seară. El le ceruse senatorilor Ligii să voteze în favoarea unui proces 'pentru a clarifica situaţia odată pentru totdeauna'.

Un tribunal din Catania (Sicilia) l-a acuzat pe Salvini de 'abuz de putere' pentru blocarea, timp de mai multe zile, a 131 de migranţi la bordul unei nave a gărzii de coastă italiene, la sfârşitul lunii iulie.

Constituţia Italiei permite parlamentului să blocheze urmărirea în justiţie a unui ministru dacă aleşii consideră că acesta a acţionat în cadrul atribuţiilor sale şi în interesul superior al statului.

 

Salvini riscă până la 15 ani de închisoare

 

În cazul unui proces, Salvini riscă până la 15 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.

Pe 25 iulie, nava Gregoretti a luat la bordul său migranţi plecaţi din Libia cu două ambarcaţiuni, reperaţi de pescari.

Garda de coastă a afirmat atunci că a acţionat în coordonare cu Ministerul de Interne, însă Salvini a declarat că nu va permite debarcarea decât dacă va exista un plan de repartizare a migranţilor între state din UE.

În martie 2019, Senatul a blocat un proces similar împotriva lui Salvini, acuzat de 'sechestrare de persoane cu circumstanţe agravante', în legătură cu decizia acestuia de a bloca debarcarea a 177 de migranţi aflaţi pe nava de salvare Diciotti a gărzii de coastă italiene.

 

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

nxt.22
YesMy