ACORD în miez de noapte: muncitorii români sezonieri și badantele se vor putea întoarce în Italia

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:

Autoritățile din Italia au ajuns noaptea trecută la un acord în ceea ce privește relaxarea condițiilor pentru muncitorii străini. Subiectul permiselor de muncă pentru migranți a fost unul intens disputat între partidele din Italia. 

Reprezentanții partidelor de guvernământ din Italia au purtat negocieri dure azi-noapte, în încercarea de a ajunge la un acord privind permiterea reîntoarcerii muncitorilor străini, scrie publicația Corriere della Sera. Sunt vizați lucrători din domenii precum agricultura și construcții, dar și îngrijitoare de bătrâni (badante).

Acordul privind reglementarea condițiilor muncitorilor migranți este complementar cu măsurile economice și deschid calea decretului de relansare stabilit de Consiliul de Miniștri.

Ce prevede legea negociată intens de Partidul Democrat și Mișcarea Cinci Stele


Textul convenit duminică seară prevedea permise temporare de șase luni pentru imigranții deja prezenți pe teritoriul Italiei pentru a fi angajați ca lucrători sezonieri în agricultură sau ca îngrijitori. Acordul prevedea că angajatorul are obligația de a raporta situațiile în afara legii, în schimbul imunității penale. M5S a propus ca să fie excluse firmele care au fost condamnate, chiar dacă nu în mod definitiv, în ultimii 5 ani, pentru infracțiuni precum angajări ilegale, ajutorare a imigrării ilegale sau recrutare de persoane pentru prostituție.

Planul a fost contestat de Salvini

 

Planul prin care Italia vrea să dea permise de muncă pentru mii de migranţi a fost contestat de liderul opoziţiei de dreapta Matteo Salvini, a cărui formaţiune, Liga, şi-a bazat succesul pe o platformă anti-imigraţie.

Lobby-urile din agricultură au avertizat că Italia va fi nevoită să arunce cantităţi uriaşe de fructe şi legume din cauză că nu are cine să le culeagă, contribuind astfel la agravarea efectelor "închiderii" dictate de coronavirus, cu un cost estimat pentru industria alimentară de 7 miliarde de euro.

Afluxul de lucrători sezonieri veniţi de peste hotare să muncească în agricultură a fost oprit de suspendarea intrărilor în ţară după apariţia primelor focare, în februarie.

Ministrul de interne Luciana Lamorgese este gata să ofere permise de muncă temporare pentru a munci în agricultură unui număr de circa 200.000 migranţi fără acte care în prezent nu au de lucru sau lucrează "la negru", a afirmat sursa citată de Reuters.

Acest gest ar urma să contribuie şi la combaterea coronavirusului, întrucât dacă un lucrător se îmbolnăveşte "trebuie testat, ceea ce e dificil de făcut atunci când nici nu i se cunoaşte numele", a explicat sursa.

Circa 560.000 dintre cei 6,2 milioane de migranţi care trăiau în Italia în 2019 erau în situaţie ilegală, conform celui mai recent raport anual al fundaţiei Ismu, think tank specializat pe probleme de migraţie.

(w670)

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel