Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate - Biroul de Combatere a Traficului de Migranţi şi Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră - Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timiş au efectuat şase percheziţii domiciliare în judeţele Timiş și Arad. Acest demers a avut loc într-o cauză care investighează infracţiuni precum constituirea unui grup infracţional organizat cu activităţi transfrontaliere şi trafic de migranţi. Acţiunea a fost declanșată în urma extinderii cercetărilor inițiale și a punerii sub acuzare, în data de 7 iunie, a unui număr de 10 inculpaţi și 8 suspecţi, unii dintre aceștia fiind deja sub măsuri preventive.
Cărăușii români, coordonați din străinătate
DIICOT a comunicat că în perioada 2022 - 2023, mai mulţi indivizi de cetăţenie română şi turcă au format un grup infracţional organizat cu activităţi transfrontaliere, coordonat din străinătate de cetăţeni turci şi sirieni. Scopul acestui grup a fost să săvârșească infracţiuni de trafic de migranţi, cu migranţi provenind din Turcia și Irak. Traseul migranţilor a cuprins rutele Turcia - Bulgaria/Serbia - România - Germania. Cercetătorii au identificat mai multe celule infracţionale care au acţionat în mod coordonat pentru facilitarea trecerii ilegale a frontierei sudice a României, atât în direcţia Bulgariei, cât și a Serbiei. Acest lucru s-a realizat prin recrutarea de lucrători străini cu vize de muncă valabile în România, care au fost temporar găzduiţi în locaţii din vestul ţării pentru a se pregăti pentru trecerea frauduloasă a frontierei dintre România şi Ungaria, cu scopul de a ajunge în final în Germania. Conform anchetatorilor, liderii grupului infracţional organizat au operat din afara ţării, cu reşedinţe în Turcia, Germania şi Serbia. Aceștia ar fi reușit să recruteze mai mulți indivizi, în special cetățeni români, pentru a acționa ca transportatori locali, participând astfel la dezvoltarea reţelelor proprii de transportatori la nivel național.
Migranții trebuiau să ajungă în Germania
Ancheta a dezvăluit că liderii grupului infracţional au orchestrat intrarea ilegală a migranţilor în România, au identificat lucrători străini legali pe teritoriul ţării (cu vize de muncă), i-au concentrat temporar în diverse locații din Timișoara și Arad sau în locaţii ale membrilor grupului, și au organizat trecerea ilegală a frontierei româno-maghiare cu destinația finală Germania. Transportul și transferul ilegal de migranți s-au desfășurat folosind autovehicule conduse de șoferi instruiți și coordonați în mod constant de către organizatorii transporturilor. Acești șoferi au gestionat locațiile de îmbarcare/debarcare, au reacționat în timp real la eventuale riscuri și au asigurat mijloacele necesare transporturilor.
Această acțiune a fost rezultatul cooperării dintre autoritățile din Germania, Serbia și România, bazându-se pe un acord comun de investigație. În cursul zilei de luni, cinci persoane vor fi aduse pentru audieri la sediul DIICOT - Structura Centrală, în baza mandatelor de aducere emise, în timp ce alte persoane vor fi interogate la sediul BCCO, conform informațiilor furnizate de DIICOT, citează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News