Marele pericol pentru România, văzut de Geoană: „Nici Siria sau Ucraina, unde e război, nu au avut o migrație mai mare decât România în ultimii 20 de ani“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Mircea Geoană
Mircea Geoană

Mircea Geoană, secretar general-adjunct al NATO, a vorbit despre diaspora românească și despre  ceea ce consideră el că este marele pericol al României, în anii următori.

În podcastul „Fain & Simplu“, moderat de Mihai Morar la Timișoara, Mircea Geoană a atras atenția asupra unor aspecte critice care pun în pericol viitorul țării. Acesta a subliniat că unul din doi tineri români ia în considerare plecarea din țară pentru a-și construi viitorul, semn că România nu reușește să ofere condiții suficiente pentru retenția acestora.

Geoană: „Avem o problemă existențială. România nu este capabilă să-i țină pe români acasă“

 

„Marele pericol pentru România este că s-ar putea să dispărem ca națiune. Pe ce vă bazați?“, a fost întrebarea lu Mihai Morar, adresată secretarului general-adjunct al NATO.

Eu călătoresc foarte mult în toată lumea și mă întâlnesc cu comunitățile românești. În clipa în care unul din 2 tineri în țara noastră decide, din motive absolut obiective și personale, să plece din țară, să-și facă viața, destinul, familia și copiii în altă parte, avem o problemă existențială. Înseamnă că țara respectivă nu este capabilă să-i țină“, spune Mircea Geoană.

Fenomenul este accentuat de faptul că, chiar și în ciuda creșterii economice, tinerii români aleg să plece în străinătate, căutându-și șansele de viitor în alte țări europene. Această migrație, în unele privințe, depășește proporțional fenomene similare din țări aflate în conflicte, cum ar fi Siria sau Ucraina.

Geoană: „Nici Siria sau Ucraina, unde e război, nu au avut o migrație mai mare decât plecarea românilor de acasă în, ultimii 20 de ani“

 

Când ai un declin demografic atât de agresiv, combinat cu exodul tinerilor, când riști să fii, până în 2040-2050, doar 14 milioane din cei 22 câți eram în urmă cu câțiva ani, când văd sistemul de educație - care efectiv omoară cu zile națiunea noastră -, în timp, nu în 2 ani, nu în 7 ani, ci în 50, 100 de ani, cred cu tărie că, dacă nu inversăm aceste tendințe și nu facem din țara asta - și har domnului că este o țară mare și poate să ofere condiții - asta se va întâmpla.

Nici războiul din Siria sau Ucraina nu au avut, proporțional cu populația, o migrație mai mare decât plecarea românilor de acasă în ultimii 20 de ani. Îngrijorător este că din România se pleacă chiar dacă nu mai este o țară cu standarde de viață scăzute“, a spus Mircea Geoană.

Geoană a subliniat și disparitățile regionale, evidențiind că, deși marile orașe au cunoscut o creștere notabilă, orașele mai mici și mediul rural au rămas în urmă, contribuind astfel la accentuarea fenomenului de exod.

Cum te duci un pic în orașele mai mici și în mediul rural, lucrurile se schimbă. Am semnat integrarea noastră în UE cu mâna mea. Astăzi, România, după 20 de ani în care economia a crescut, fără îndoială, s-au întâmplat multe lucruri bune - marile orașe încep să arate ca adevărate metropole europene - dar, de fapt, după 20 de ani de integrare, decalajele de dezvoltare între regiunile României s-au adâncit. Bucureștiul, Timișoara, Clujul au luat-o în sus, dar alte orașe... de acolo pleacă cei mai mulți dintre tinerii noștri, de acolo se golește România. Englezii numesc asta leveling up. Dacă nu ne apucăm să investim în orașele mici și în mediul rural... Statul are obligația să meargă să facă realele investiții acolo unde sectorul privat nu are rentabilitate să facă nimic“, a opinat Mircea Geoană.

Diaspora românească, un potențial neexploatat

 

În discursul său, Mircea Geoană a recunoscut rolul important al diasporei românești, aducând în discuție necesitatea valorificării maxime a acestei resurse. A indicat că există oportunități semnificative pentru ca diaspora să contribuie la dezvoltarea țării și că este esențial să se întărească legăturile cu comunitățile românești din străinătate.

Avem și o problemă de raportare: Cei care suntem acasă cu cei care au plecat. Este o relație, psihologic vorbind, destul de complexă. Dânșii au plecat pentru că nu sunt condiții și sunt nemulțumiți. Noi le spunem: veniți și votați și schimbați-ne destinul, nu plătiți taxe aici, ce vă pasă că ați plecat. Eu cred că trebuie să găsim un fel de pace și să ne împăcăm noi cu noi ca națiune.

Am fost acum la Londra. Sunt deja 8 consilieri locali la Primăria Londrei. În Arizona, Ben Toma, român, este primul speaker al Congresului din statul Arizona. Deci nu este neapărat rău. Am vorbit cu doamna Pupăzoi să începem cursuri de biotehnologie la Universitatea din România. Adrian Bod vine în fiecare an la Fundeni și ajută. Deci uriașa diaspora românească trebuie ținută aproape de țară: strângând limba, strângând bisericile, prin cultură. Și diaspora românească ar spune da, ar veni să contribuie la ceva interesant în zona publică, dacă ar fi invitată. Să țină un curs, să facă o operație mai grea într-un spital, să aducă o experiență sau o investiție interesantă.

Eu zic că trebuie să arată că avem o singură națiune română - nu neapărat că se vor întoarce toți -, dar în același timp nu trebuie să se atrofieze relațiile de patrimoniu, cultură, limbă, apartenență, mitologie națională, ceea ce ne ține de fapt pe noi împreună. Altfel ne zburăm, ne împrăștiem și, iarăși pe un fond de declin demografic, te poți trezi că țara suferă și că avem o problemă existențială“, a adăugat Mircea Geoană.

 

 

 

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel